Mrożenie warzyw i owoców

Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!


Sezony na niektóre warzywa lub owoce bywają bardzo krótkie. Często nim zdążymy nacieszyć się obecnością któregoś z nich, już znikają ze sklepów! Dlatego warto czasami troszkę oszukać naturę i przedłużyć warzywno-owocowe sezony za pomocą zamrażalnika i mrożonek.

Mrożenie należy do jednego z najskuteczniejszych oraz najzdrowszych sposobów długotrwałego przechowywania produktów. Podczas mrożenia nie tracą one zbyt wielu składników odżywczych, choć niewielką utratę witamin odnotowuje się podczas blanszowania, które jest procesem wstępnym do poprawnego mrożenia niektórych warzyw, np.: groszku, marchewki, kalafiora, fasolki szparagowej czy brukselki.

Jak mrozić warzywa i owoce?

Warzywa i owoce najlepiej jest mrozić krótko po ich zerwaniu. Najpierw należy je jednak oczyścić, obrać, opłukać, dokładnie osuszyć i (w przypadku dużych warzyw i owoców) rozdrobnić. Tak przygotowane warzywa dzielimy na niewielkie porcje i przekładamy do torebek przeznaczonych do mrożenia żywności lub odpowiednich pojemników. Drobne owoce, takie jak truskawki, maliny czy jagody, możemy najpierw ułożyć w jednej warstwie na tacce i w ten sposób zamrozić, a dopiero później przesypać do pojemniczka – owoce się nie posklejają i łatwo można będzie je porcjować.

Czego nie należy mrozić?

Mrozić można prawie wszystkie warzywa z wyjątkiem sałaty, rzodkiewki oraz ogórków, które ze względu na dużą zawartość wody po rozmrożeniu nabierają nieprzyjemnej konsystencji oraz tracą swój smak. Także świeże zioła doskonale nadają się do mrożenia – można je najpierw posiekać, przełożyć do pojemniczków na lód, a następnie zalać odrobiną wody lub oleju.

Jak je później rozmrażać?

Mrożone owoce i warzywa rozmrażamy, wrzucając je bezpośrednio do gorącej wody lub – jeśli nie mają być one przetwarzane – przechowując w lodówce. Dzięki temu straty witaminy C zostaną zmniejszone i ograniczony zostanie rozwój bakterii. Czas gotowania mrożonek jest nawet o 1/3 krótszy niż w przypadku świeżych warzyw, dlatego świetnie nadają się one do przygotowania błyskawicznego obiadu. 

Trwa ładowanie komentarzy

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!