Najlepsze pomysły na przekąski do piwa

Piwo pobudza apetyt. Jest to fakt udowodniony przez naukowców i nie zamierzamy z nim walczyć. Wręcz przeciwnie, chcemy podsunąć kilka pomysłów na pyszne, ale i ciekawe przekąski. Zachęcamy do eksperymentowania ze smakami i strukturami swoich minidań. Zamień monotonne orzeszki, paluszki i krakersy na przystawki pełne smaków i aromatów, które podkreślą nieoczywisty charakter Twojego ulubionego piwa.

Sery do piwa

Deska pełna aromatycznych serów o różnej konsystencji, zapachu i przede wszystkim smaku to idealna i często zaskakująca przekąska do piwa. Sery nie są zarezerwowane wyłącznie dla wina. Z piwem tworzą duet idealny, o czym nadal wie niewiele osób. Dobierając odpowiedni gatunek sera do napoju, kieruj się intensywnością jego aromatu, występującym w serze smakiem słodyczy, goryczki bądź pikanterii. Delikatne, młode i świeże sery serwuj z jasnymi, delikatnymi piwami. Cięższe, mocniejsze i ciemniejsze piwa lepiej komponują się z gorzkimi i ostrymi serami. Jeśli częstujesz gości piwami owocowymi, wzbogać koniecznie deskę serów owocami, które wydobędą owocowe aromaty z piwa. Świetnie sprawdzą się w tej roli winogrona, gruszki oraz ananas. Przy piwach ciemnych typu stout dołóż też dobrą czekoladę, która podkreśli kawowo-kakaowy smak tych piw.

Przystawki śródziemnomorskie

Owoce morza są bardzo popularną przystawką do piwa i innych alkoholi w wielu krajach Europy – śródziemnomorskich, ale też na Litwie czy Łotwie. W północnej części kontynentu często spożywane są w formie mocno osolonych, suszonych chipsów. Gorące południe preferuje świeżo wysmażone rybki, ośmiorniczki i kalmary. W naszych warunkach najlepszym rozwiązaniem będzie upieczenie bądź usmażenie w głębokim tłuszczu krewetek oraz małych rybek, które są dostępne w większości sklepów. Możesz przygotować je w tempurze (lekkim cieście naleśnikowym). Jedzone na gorąco będą niesamowicie chrupać.

Oprócz owoców morza przygotuj też salaterki z oliwkami, pomidorkami koktajlowymi oraz minimozzarellą. Ponabijaj je wykałaczkami i obserwuj, jak bardzo smakują Twoim gościom.

Smaki naszego regionu

Jeśli kochasz to, co polskie, przygotuj swoim gościom minikanapeczki z regionalnymi kiełbasami, a na talerz wyłóż cienkie kabanosy w różnych smakach. Podsuszone mięso i piwo to naprawdę zgrana para. Osoby, które lubią eksperymentować w kuchni i nie boją się ciekawych smaków, mogą owinąć małe kawałki wątróbki plastrami boczku i zapiec je w piekarniku. Przekąska ta będzie niezwykle delikatna w środku i chrupiąca na zewnątrz. Jeśli Twoi goście nie przepadają za podrobami, owiń boczkiem suszone śliwki. Gwarantujemy, że połączenie to okaże się hitem na Twojej imprezie.

Jak się okazuje, do piwa pasuje naprawdę wiele smaków. W zależności od rodzaju konsumowanego browaru możesz podać swoim gościom ryby, mięsa, owoce, orzechy, a nawet czekoladę. Dlatego zachęcamy do eksperymentowania nie tylko z rodzajami serwowanych przystawek, ale też piw.

Trwa ładowanie komentarzy

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!

Obserwuj nas

  • YouTube
  • Facebook
  • Pinterest
  • Instagram