Nie spiesz się! Wybierz slow food.

Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!


Ruch Slow Food pojawił się w Polsce dopiero w 2002 roku, jednak narodził się dużo wcześniej. W 1986 roku we Włoszech powstała idea wspierania lokalnych producentów żywności. Zdano sobie sprawę, że żywność tradycyjna, charakterystyczna dla danego regionu od stuleci może zostać zmarginalizowana przez coraz to popularniejsze wpływy trendów kulinarnych, obejmujących cały świat.

Slow Food jest obecnie międzynarodową organizacją non profit, zajmującą się ochroną prawa do smaku. Dzisiejszy świat został zdominowany przez pęd cywilizacyjny. Wszechobecny fast food sprowadził jedzenie do samej konsumpcji. Nie smakujemy, nie rozkoszujemy się jedzeniem, nie celebrujemy posiłków. Szybkość podawanych posiłków nie jest równoznaczna z jakością.

Slow Food w szerszym kontekście połączony jest z Międzynarodowym Ruchem dla Ochrony Prawa do Przyjemności. Prócz dominującego fast foodu ludzkość dopadł wirus, jakim jest fast life. Żyjemy w nieustannym pędzie, zapominamy o drobnych przyjemnościach, wynikających z najprostszych czynności. Każdy człowiek powinien wsłuchać się w siebie, w swoje potrzeby i żyć w zgodzie z własnym organizmem. Zbuntujmy się przeciw złym nawykom!

Symbolem ruchu Slow Food jest ślimak. Mądry ślimak jest powolny, rozsądny w podejmowaniu swych decyzji. Powinniśmy brać przykład z tych mięczaków i w ten sam sposób podchodzić do życia. Zwolennicy ruchu twierdzą, że slow food jest jedyną słuszną i jedyną postępową ideą. Kulturę powinniśmy odkrywać, nie zaś niszczyć przez wprowadzanie ogólnoświatowych zwyczajów kulinarnych. Zamiast stawiać kolejne fastfoodowe budki, wydobądźmy z rodzimej kuchni to, co najlepsze.

Nie zapominajmy o przyjemności. Odpoczywajmy razem z przyjaciółmi. Spotykajmy się na wspólnym gotowaniu, czerpiąc inspirację z lokalnych produktów. Spędzaj czas ze znajomymi na smakowaniu, odkrywaniu nowych smaków. Poszukuj nowych doznań poza standardowymi daniami międzynarodowych kuchni.

Wybierz relaks, żyj powoli!

Trwa ładowanie komentarzy

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!