
Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Ossobuco to tradycyjna, włoska potrawa, wywodząca się z Mediolanu. Jej nazwa oznacza ‛kość z dziurą’, co doskonale oddaje charakter tego smakołyku. Przyrządza się go z giczy cielęcej, którą najpierw się obsmaża, a następnie dusi w białym winie i warzywach – zwykle pomidorach, cebuli, czosnku czy selerze.
Ossobuco z gremolatą
Tak przygotowane mięso przed podaniem posypuje się gremolatą, czyli pachnącą mieszanką natki pietruszki, czosnku i skórki cytrynowej, a całe danie najczęściej serwuje się z ryżem szafranowym. Charakterystycznym elementem ossobuco jest wspomniana wcześniej kość – wytapiający się z niej szpik nadaje niezwykły aromat i sprawia, że potrawa to prawdziwy przysmak.
Ossobuco to dość pracochłonne danie – jego przygotowanie zajmuje kilka godzin. Warto jednak poświęcić czas, bo smak jest naprawdę wyjątkowy. Nic dziwnego, że Włosi się nim zachwycają!
Przepisy sylwestrowe i na święta 2025
- Burek ze szpinakiem
- Jajka na miękko
- Śledzie po kaszubsku
- Barszcz czerwony z ziemniakami
- Pistacjowy sernik baskijski
- Pinsa – przepis na lżejszą kuzynkę pizzy
- Zupa dyniowa – przepis na krem z dyni
- Guacamole
- Polędwiczki wieprzowe w sosie własnym
- Śledź w oleju
- Łazanki
- Kutia
- Ślimaczki z ciasta francuskiego z serem i szynką
- Rolada serowa — z kurczakiem i pieczarkami
- Golonka pieczona po bawarsku
- Makówki śląskie
- Ekspresowy bigos - z kiszonej lub świeżej kapusty
- Ciasto marchewkowe
- Pieczona ryba po grecku
- Wilgotny makowiec z gotowej masy makowej
Trwa ładowanie komentarzy