Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Ossobuco to tradycyjna, włoska potrawa, wywodząca się z Mediolanu. Jej nazwa oznacza ‛kość z dziurą’, co doskonale oddaje charakter tego smakołyku. Przyrządza się go z giczy cielęcej, którą najpierw się obsmaża, a następnie dusi w białym winie i warzywach – zwykle pomidorach, cebuli, czosnku czy selerze.
Ossobuco z gremolatą
Tak przygotowane mięso przed podaniem posypuje się gremolatą, czyli pachnącą mieszanką natki pietruszki, czosnku i skórki cytrynowej, a całe danie najczęściej serwuje się z ryżem szafranowym. Charakterystycznym elementem ossobuco jest wspomniana wcześniej kość – wytapiający się z niej szpik nadaje niezwykły aromat i sprawia, że potrawa to prawdziwy przysmak.
Ossobuco to dość pracochłonne danie – jego przygotowanie zajmuje kilka godzin. Warto jednak poświęcić czas, bo smak jest naprawdę wyjątkowy. Nic dziwnego, że Włosi się nim zachwycają!
Trwa ładowanie komentarzy