Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Kto powiedział, że grillować można tylko mięso i warzywa? Niektóre z owoców również smakują wybornie w formie upieczonej. Z jakich owoców zrobić szaszłyki? Które się nie rozpadną i nie stracą na smaku? Poznaj owoce, które z chęcią zjesz na deser po grillowanej rybie czy mięsie!
Banan – klasyka grilla
Pierwszym owocem, który przychodzi na myśl w kontekście grilla, jest z pewnością banan. Banana nie obieramy ze skórki przed wrzuceniem na ruszt. Możesz przekroić go na pół lub wzdłuż albo zapiekać w całości. Pieczony banan jest niezwykle aromatyczny. Pod wpływem temperatury zyskuje również słodszy smak. Upieczony na grillu świetnie komponuje się z czekoladą, wiórkami kokosowymi lub orzechami.
Jabłka i gruszki
By grillować jabłka czy gruszki, najpierw musisz pozbawić owoce gniazd nasiennych i pokroić je w grubsze plasterki bądź podzielić na cząstki. Do jabłka pasować będzie oczywiście cynamon! Gruszki możesz wcześniej namoczyć w winie lub dodać do nich odrobinę miodu.
Egzotyczne owoce
Na ruszt możesz wrzucić również ananasa lub brzoskwinie. Jeśli nie dysponujesz świeżymi owocami, świetnie sprawdzą się również te z puszki. Do brzoskwiń dodaj odrobinę miodu lub soku z limonki. Ananas będzie idealny w pierzynce z kokosa lub mielonych orzechów.
Cytrusy
Cytrusy również można grillować, jednak lepiej się sprawdzą jako dodatek do mięsnych szaszłyków niż deser. Pokrojoną w cząstki pierś kurczaka poprzetykaj na patyczku cząstkami limonki, cytryny lub pomarańczy. Tak przygotowane szaszłyki z pewnością podbiją Twoje serce!
Owoce leśne
Owoce drobne, takie jak: truskawki, jagody, maliny, borówki, jeżyny, wiśnie, najlepiej jest piec na aluminiowych tackach. Na ciepło taka mieszanka smakuje wybornie – zwłaszcza w towarzystwie zimnych lodów czy kawałka czekoladowego ciasta. Aby złagodzić kwaśny smak owoców, możesz dodać odrobinę miodu lub cukru trzcinowego.
Pamiętaj!
Wszystkie owoce są bardzo delikatne – nie zostawiaj ich zbyt długo na ruszcie, by się nie spaliły. Zazwyczaj wystarczy kilka minut, by owoce były gotowe do spożycia.
Trwa ładowanie komentarzy