Piwne pary – dopasuj piwo do potrawy!

Błędnie uważa się, że każde piwo pasuje do wszystkiego, co znajdzie się na naszym talerzu. Z piwem jest podobnie jak z winem – określone nuty smaku decydują, że do jednych dań dane gatunki pasują bardziej, do innych mniej.

Istnieją dwie teorie, które mówią, jak dobrać piwo do potrawy. Jedna z nich zakłada, że smak piwa powinien być zbliżony do smaku dania. Powinniśmy znaleźć cechy wspólne między serwowanym trunkiem a jedzeniem. Według tej koncepcji do deserów owocowych powinniśmy serwować delikatne piwa o owocowym aromacie.

Inni są zwolennikami kontrastów. Jeśli danie jest słodkie – serwujemy piwo z goryczką. Jeśli gustujemy w pikantnych przyprawach, sięgamy po piwa łagodne.

Jeśli nie chcesz zdawać się na swój smak, poznaj kilka tradycyjnych połączeń, które z pewnością nie zawiodą Ciebie i Twoich gości:

• Pils charakteryzuje ostry smak i jasna barwa. Piwa tego gatunku wytwarzane są ze słodu jęczmiennego. Pils doskonale komponuje się z drobiem, sałatami, łososiem, orzechami, szynką.

• Porter to ciemne, mocne piwo. Głęboką, ciemną barwę piwo to zawdzięcza słodowi ciemnemu, palonemu, karmelowemu. Portery, które pochodzą z rejonu basenu Morza Bałtyckiego, nazywa się porterami bałtyckimi. Są to trunki dolnej fermentacji. Doskonale pasują do mięs wędzonych, grillowanych, do steków. Świetnie nadają się również do deserów, np. do czekoladowo-orzechowych ciast i ciasteczek.

• Lager – najpopularniejszy z gatunków piwa. Przedstawiciel piw dolnej fermentacji. W kuchni świetnie komponuje się z wieprzowiną i wołowiną. Sprawdza się również w połączeniu z ciastami owocowymi na kruchym spodzie.

• Pale ale charakteryzuje mocny, chmielowy smak. Do tego gatunku piwa świetnie pasują burgery.

• Stout warzony jest z mocno prażonego słodu jęczmiennego. Odznacza się wysoką zawartością chmielu, przez co w smaku czuć wyraźną goryczkę. Stout pasuje do ciast i deserów czekoladowych. Sprawdza się również w połączeniu z owocami morza.

• Hefe-weizen, czyli piwo pszeniczne warzone ze słodu jęczmiennego z dodatkiem słodu pszenicznego lub pszenicy. W smaku bardzo delikatne. Pasuje do owoców morza, sałat, grillowanego boczku.

• Piwa o owocowych aromatach najlepiej jest podawać do deserów.

Trwa ładowanie komentarzy

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!

Obserwuj nas

  • YouTube
  • Facebook
  • Pinterest
  • Instagram