Najlepsza pizza na świecie!

Potrawą, która jest najpopularniejsza we Włoszech, jest bez wątpienia – pizza. Okrągły placek drożdżowy, pokryty sosem pomidorowym oraz dodatkami, ma na całym świecie rzeszę fanów. Jednak nie każda pizza smakuje tak dobrze, jak we Włoszech. W czym tkwi sekret dobrej pizzy?

Klasyczna Margherita

Uważa się, że twórcą dania nie był najprawdopodobniej Włoch czy Rzymianin, a Grek. Ponoć właśnie w Grecji serwowano pierwsze placki, obficie posypane ziołami i skropione oliwą. Lecz pizza, jaką znamy obecnie, została stworzona we Włoszech w XIX wieku. Legenda głosi, że piekarz z Neapolu, Raffaele Esposito, na przyjazd do miasta włoskiej królowej, Małgorzaty Sabaudzkiej, przygotował placek drożdżowy z pomidorami, serem mozzarella oraz bazylią. Kolory użyte w daniu symbolizowały barwy Włoch. Obecnie taką podstawową pizzę nazywamy margheritą – na cześć włoskiej królowej.

Włoskie specjały

Prócz najlepszego smaku pizzy, we Włoszech możesz skosztować takich wariantów dania, których nie znajdziesz w innych częściach świata. Pizza neapolitańska została uznana przez Komisję Europejską za wyrób tradycyjny. Pizza o tej nazwie powinna być wyrabiana według ściśle określonej receptury, z użyciem produktów wiernych oryginałowi. Co takiego niezwykłego jest w pizzy neapolitańskiej? Ciasto wyrabia się ze specjalnej mąki, zaś użyte drożdże zbliżone są do browarnianych. Na wierzchu ciasta w oryginale, układa się pomidory odmiany san marzano oraz mozzarellę z bawolego mleka. Wypiek koniecznie musi wyjść z pieca opalanego drewnem, najlepiej dębowym.

Zazwyczaj wszystkie pizze są okrągłe. Istnieje jednak odstępstwo od tej reguły. Pizza sycylijska pieczona jest w prostokątnych blachach.

Jaka powinna być idealna pizza?

Pizza powinna mieć cienkie ciasto. Przeładowanie placka dodatkami nie jest wskazane. Zbyt wiele dodatków sprawi, że nie będziemy mogli jeść jej rękoma. Obowiązkowo placek powinien być pokryty warstewką sosu pomidorowego. Odstępstwem jest pizza bianca, w przypadku której używa się białego sosu, przygotowywanego na bazie mleka. Pamiętaj o tych wskazówkach, przygotowując własną domową pizzę. Najlepiej, gdyby ciasto wypiekane było w piecu opalanym drewnem, lecz widomo, że ten warunek trudno spełnić.

Trwa ładowanie komentarzy

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!

Obserwuj nas

  • YouTube
  • Facebook
  • Pinterest
  • Instagram