Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Na poprawne przechowywanie warzyw i owoców nie ma jednego, sprawdzonego sposobu. Wiele z nich wymaga bowiem indywidualnego traktowania – różne są nie tylko temperatury i terminy przechowywania, ale też właściwe przygotowanie ich do okresu „leżakowania”. Jest jednak kilka ogólnych zasad, których warto przestrzegać:
– Jeśli przechowujesz owoce i warzywa w lodówce, wyłóż szufladę ręcznikami papierowymi, które wchłoną nadmiar wilgoci.
– Nie przechowuj owoców i warzyw razem.
– Ogranicz dostęp światła i zapewnij im stały dostęp powietrza. Unikaj toreb foliowych i szczelnych pojemników.
– Produkty zepsute usuwaj natychmiast, by nie zarażały tych zdrowych.
– Cytrusów nie powinno się przechowywać w lodówce.
– Owoce o małej trwałości, np. maliny czy truskawki, myj dopiero po wyjęciu z lodówki, tuż przed wykorzystaniem.
– Zielone warzywa mogą zżółknąć, jeśli przechowywać je będziesz razem z produktami wydzielającymi etylen, czyli np. pomidorami, papryką, jabłkami i gruszkami. Produkty te należy więc przechowywać osobno.
– Owoce tropikalne przechowuj w temperaturze pokojowej. Poza lodówką przechowuj także inne owoce, jeśli chcesz, by szybciej dojrzały.
Trwa ładowanie komentarzy