
Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
W połowie kwietnia świętowaliśmy w Lidlu „Tydzień Sol & Mar”. Z tej okazji nasze półki zapełniają produkty charakterystyczne dla kuchni hiszpańskiej i portugalskiej. To doskonała okazja do zgłębienia tajników kuchni iberyjskiej, dlatego też zorganizowaliśmy kolejne warsztaty kulinarne dla blogerów.
Spotkaliśmy się, podobnie jak w poprzednich edycjach, w warszawskim studiu kulinarnym CookUp na Mokotowie. Przygotowaliśmy dla wszystkich stanowiska do pracy oraz produkty Sol & Mar. Każdy z uczestników otrzymał nóż szefa kuchni oraz fartuch z logo Kuchni Lidla.
Wśród uczestników gościliśmy również zwycięzcę konkursu kulinarnego, zorganizowanego przez Lidla w Zespole Szkół Gastronomicznych im. E. Pijanowskiego w Warszawie – Krzysztofa Wyganowskiego.
Tym razem warsztaty prowadził Karol Okrasa, który chętnie opowiadał o kuchni hiszpańskiej, portugalskiej oraz zdradzał tajniki gotowania. Uczestnicy warsztatów, podzieleni na grupy, mieli okazję przygotować potrawy z menu, które ułożył sam Okrasa. Niektórzy z nich po raz pierwszy brali udział w takim kulinarnym szkoleniu, co było dla nich nie lada przeżyciem.
Po zmaganiach w kuchni na wspólnym stole stanęły: sałatka z melona, arbuza, szynki jamon serrano z dodatkiem octu sherry, sera burgos i dymki; krewetki smażone z fuet z maślanym sosem; paella z krewetkami, kurczakiem, chorizo, karczochami i szafranem oraz zapiekanka z dorsza z warzywami i mulami. Warsztaty wieńczyła oczywiście wspólna uczta!
Dodatkową atrakcją okazał się konkurs – ogłoszony podczas wspólnego gotowania – na najlepszą sałatkę z krewetkami. Zwycięzca opuścił studio z całą nogą szynki jamon serrano.
Zapraszamy do obejrzenia fotorelacji z warsztatów!
Przepisy sylwestrowe i na święta 2025
- Ciasto Malinowa Chmurka – przepis bez pieczenia
- Barszcz czerwony z ziemniakami
- Kurczak po chińsku z makaronem ryżowym
- Paszteciki z pieczarkami drożdżowe
- Ciasto marchewkowe
- Śledzie po kaszubsku
- Polędwiczki wieprzowe w sosie własnym
- Ślimaczki z ciasta francuskiego z serem i szynką
- Sałatka Cezar z kurczakiem na dwa sposoby
- Sałatka gyros
- Sernik pistacjowy
- Paszteciki z ciasta francuskiego z kapustą i grzybami
- Ciasto na pierogi
- Przekąski sylwestrowe
- Wigilijny barszcz czerwony z uszkami – przepis
- Makowiec japoński
- Rolada serowa — z kurczakiem i pieczarkami
- Piernik świąteczny
- Jajka na miękko
- Nuggetsy z kurczaka
Trwa ładowanie komentarzy