Sery – doskonali kompani prawdziwie hiszpańskiej uczty

Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!


Fiesta to idealny moment, żeby razem ze znajomymi rozkoszować się przepysznymi serami, a tych w Hiszpanii nie brak. Do wyboru mamy sery owcze, kozie, krowie oraz ich połączenia. Każdy kryje w sobie słońce południa, radość tamtejszych ludzi i energię iberyjskiej natury. Nic tylko zaprosić przyjaciół, krzyknąć „hola Amigos!” (cześć przyjaciele!) i radośnie spędzać czas przy stole zastawionym serami, winem, oliwkami oraz rozmaitymi przekąskami.

Poniżej przedstawiamy selekcję najciekawszych serowych przysmaków. Spróbuj ich wszystkich i zdecyduj, które staną się częścią Twojej kulinarnej mapy Hiszpanii. Przygotuj coś pysznego czym zachwycisz i oczarujesz znajomych. Doskonałe towarzystwo aż się prosi o to, co najlepszego ma do zaoferowania hiszpańska kuchnia. Jesteśmy przekonani, że zakochasz się w tych smakach od pierwszego wejrzenia.

Queso Manchego to pochodzący z regionu La Mancha twardy długo dojrzewający ser (dojrzewa od 50 dni do roku) wytwarzany z mleka owczego. Produkuje się go w dwóch odmianach – wiejskiej z mleka surowego i przemysłowej z mleka pasteryzowanego. Barwa tego sera zmienia się wraz z jego wiekiem (od jasnego brązu przez żółty aż do ciemnej szarości). Co ważne do jego powstania wykorzystywane jest mleko tylko jednej rasy owiec, a ich hodowla podlega licznym regulacjom. Owce te żywią się ściśle określonymi roślinami, które występują głównie w tym regionie, co przyczynia się do unikalnego smaku tego sera. Jest to jeden z najbardziej cenionych serów hiszpańskich i dlatego warto od niego zacząć swoją przygodę.

Sol&Mar - kuchnia hiszpańska

Queso Iberico to ser pochodzący z centralnej Hiszpanii. Jego delikatnie pikantna kompozycja z wyczuwalnymi nutami orzecha i owoców powstała z sera koziego, krowiego oraz owczego. Podobnie jak Manchego jest to ser długo dojrzewający (od 6 miesięcy do roku). Subtelnie pobudza podniebienie i sprawia, że ma się ochotę na więcej.

Queso de Cabra – ser o charakterystycznym kozim zapachu i wyrazistym, aromatycznym smaku. Jest bogaty w wartości odżywcze takie jak: białko, cynk, kwas foliowy, witaminy z grupy B i A oraz mikroelementy: wapń, fosfor, potas i magnez. Fantastycznie uzupełni codzienną dietę, a jego regularne spożycie to dobry element profilaktyki przeciw zawałom i chorobom układu krążenia.

Sol&Mar - kuchnia hiszpańska

Ser Mahon – Menorca – tradycyjny, niepasteryzowany ser ze śródziemnomorskiej wyspy Minorka o maślanym, lekko słonym smaku i orzechowym aromacie. Doskonale komponuje się z winem, makaronami, ryżem oraz jako składnik sałatek warzywnych. Tradycyjnie podaje się go pociętego na cienkie plasterki i polanego odrobiną oliwy.

Sol&Mar - kuchnia hiszpańska

Sery Cuna de queso dojrzewają w zależności od rodzaju 3 lub 6 miesięcy. Sprawia to, że ich smak nabiera na intensywności i wyczuwalna jest w nim owocowa nuta.

Każdy z wymienionych serów jest inny, dzięki czemu możesz poeksperymentować w kuchni raz serwując je jako przystawki doskonale współgrające z winem, innym razem jako idealnie pasujący element potrawy. Korzystaj śmiało z bogactwa możliwości jakie oferuje hiszpańska tradycja kulinarna! Odkrywaj jej uroki i dziel się nimi ze swoimi najbliższymi. Naprawdę warto.

Trwa ładowanie komentarzy

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!