Śniadanie do szkoły nie musi być nudne!

Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!


Każdego dnia możesz pomóc swojemu dziecku w szkolnych obowiązkach, zapewniając mu pożywne i wartościowe posiłki. Trzymaj się złotej zasady: śniadanie przed szkołą i śniadanie do szkoły.

Planowanie menu

W porannym pośpiechu nie masz czasu zastanawiać się nad smaczną i pełnowartościową kompozycją posiłku, które Twoje dziecko zabierze do szkoły? Zaplanuj je wcześniej. Poświęć kilka chwil np. w niedzielne popołudnie i wspólnie z dzieckiem ustal tygodniowe menu na drugie śniadania. Unikniesz dzięki temu porannych dylematów, co zapakować do lunchboxa, a dodatkowo dziecko odnajdzie tam produkty, o których samo decydowało.

Z czego powinno składać się 2 śniadanie, aby stanowiło pełnowartościowy posiłek? Jego podstawę stanowić muszą węglowodany złożone, czyli np. pieczywo lub płatki. Drugim ważnym komponentem jest białko – najlepiej z chudych wędlin, mięsa czy produktów mlecznych i jaj. Jako tłuszczu używaj masła lub dobrej jakości margaryn miękkich. Ostatnim składnikiem idealnego drugiego śniadania są warzywa i owoce, nie żałuj ich!

Co zamiast kanapki?

Co możesz przygotować dziecku do szkoły? Pierwsze na myśl przychodzą Ci się kanapki? Aby kanapki nie były nudne staraj się komponować je z różnego rodzaju pieczywa. Jednego dnia możesz wykorzystać bułkę wrocławską, innego chleb typu graham czy bułeczki z ziarnami, np. sezamem. Raz wybierz tradycyjną kromkę chleba, innym razem za pomocą foremek do ciastek wytnij z nich ciekawe kształty. Bajgle, rogale, bułeczki prostokątne czy owalne – każdego dnia możesz wybrać coś innego. Wypróbuj nowe nadzienia do kanapek. Plasterki awokado czy grillowany kurczak zamiast tradycyjnej wędliny doskonale smakują w kanapce.

Śniadanie zrolowane

Dobrym pomysłem na przygotowanie posiłku na drugie śniadanie są też wrapsy. Pełnoziarnistą tortillę posmaruj kremowym serkiem twarogowym, nałóż na nią plaster szynki, paprykę pociętą w paseczki, kiełki lub sałatę i zawiń. Otrzymasz pyszne, kolorowe i zdrowe zimne przekąski.

Babeczki śniadaniowe

Smaczną przekąską są również muffiny przygotowane z dodatkiem zarówno warzyw, jak i owoców. Wypróbuj przepis na babeczki czekoladowe z dodatkiem buraka lub cukinii. Dziecko polubi również tradycyjne muffiny marchewkowe lub chlebek bananowy.

Mlecznie, owocowo, chrupiąco

Na drugie śniadanie sprawdzają się również przetwory mleczne. W pojemniczku przygotuj dziecku mieszankę musli, którą będzie mogło dodać do kubeczka jogurtu w szkole. Owoce najlepiej pakować w całości lub przyrządzić sałatkę owocową, ale w taki sposób, by dziecko mogło spożywać ją bez użycia sztućców.

Chrupanie na śniadanie

Słupki marchewki, pomidorki koktajlowe czy łodygi selera również stanowią doskonałą przekąskę. Polecane również są orzechy niesolone i owoce suszone, np. morele. Możesz także przygotować domowe batoniki musli, które w przeciwieństwie do większości gotowych produktów nie będą zawierały cukru na drugim miejscu listy składników.

Staraj się zwracać uwagę na to, by pojemniki śniadaniowe były szczelne. Dziecko uniknie wtedy plam na ubraniu czy zalania szkolnego ekwipunku. Sprawdź również, czy dziecko poradzi sobie z otwarciem butelki z wodą lub kubeczka z jogurtem.

Trwa ładowanie komentarzy

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!