Sosy do dań z grilla

Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!


Podczas grillowania z mięsa wytapia się spora ilość tłuszczu, a także zmniejsza się ilość zawartej w nim wody. Kawałki mięsa tracą więc nieco na swojej soczystości, dlatego warto mieć pod ręką pyszny dodatek w postaci sosu lub dipu, który nie tylko poprawi smak dania, ale też sprawi, że nie będzie ono suche.

Czym się różni sos od dipu?

Sosy z reguły są ciekłe i lejące się – polewa się nimi danie znajdujące się na talerzu, podczas gdy konsystencja dipów jest dość gęsta i zwarta – najczęściej podawane są one w osobnym naczyniu i jedynie macza się w nich kawałki potrawy. Różnica jest również w temperaturze serwowanego dodatku – dipy zawsze podawane są na zimno, sosy natomiast mogą być serwowane zarówno zimne, jak i ciepłe. Rolą sosów jest podkreślenie smaku potrawy, natomiast dipy bardzo często różnią się od smaku serwowanego dania i ich rolą jest jego przełamanie.

Sprawdzone smaki

Do klasycznych dań z grilla zazwyczaj pasują równie klasyczne dodatki. Musztarda, ketchup oraz dip czosnkowy na bazie jogurtu lub majonezu stanowią sprawdzone trio w królestwie dipów. Ten ostatni można modyfikować na wiele sposobów, dodając do niego mieszanki ziół i przypraw. Do najpopularniejszych sosów należy natomiast słodko-pikantny sos BBQ, jednak ze względu na mnogość receptur trudno mówić o klasycznym przepisie.

Jogurt, majonez i śmietana

Doskonałą bazę dipów do dań z grilla stanowią: jogurt, majonez oraz śmietana (najczęściej kwaśna). Można łączyć je nie tylko ze sobą, ale też z wieloma dodatkami. Ich smak wzbogacą zioła, przyprawy, warzywa takie jak czosnek lub cebula, a także inne sosy i dipy – z połączenia majonezu z ketchupem otrzymamy uproszczoną wersję popularnego sosu tysiąca wysp. Jeśli chcemy zagęścić dip przygotowany ze śmietany lub jogurtu, możemy dodać do niego odrobinę twarożku.

Warzywne smaki

W kuchniach świata popularnym dodatkiem do dań są sosy warzywne, takie jak: ajwar, ljutenica, pindjur lub zacusca. Są to sosy z gotowanych, przetartych warzyw, zwykle na bazie papryki lub pomidorów, o różnym stopniu pikantności. Można je podawać zarówno na ciepło, jak i na zimno, świetnie podkreślają smak grillowanego mięsa.

Jeśli szukacie oryginalnych pomysłów na pyszne sosy, zajrzyjcie do Kuchni Lidla! Znajdziecie tu między innymi pyszne trio: różowy sos czosnkowo-pomarańczowy, sos śliwkowo-czosnkowy, doskonały do cięższych mięs oraz biały sos prosto z kuchni bałkańskiej. Wypróbujcie koniecznie!

Trwa ładowanie komentarzy

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!