Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Mięsa i ryby grillowane na drewnie zyskują niesamowity smak i aromat. Dym z drewna umieszczonego bezpośrednio nad żarem bądź obok ogniska nadaje mięsu wyjątkowy aromat i smak.
Jak przygotować deskę do grillowania?
- Zanurz deskę w wodzie, soku, piwie lub winie na kilka godzin – czas moczenia zależy od grubości deski i rodzaju drewna. Twardsze trzeba moczyć dłużej. Do wody możesz dodać niewielką ilość soli.
- Przygotuj ognisko lub grill, zapewniając w nim odpowiednią ilość żaru.
- Połóż przygotowaną deskę na grillu i zamknij pokrywę. Możesz też umieścić ją na żarze z ogniska (uwaga, żar nie może być za mocny). Deska musi się dobrze nagrzać − po kilku minutach deska zacznie lekko dymić i trzaskać.
- Uwaga: na ognisku lepiej deskę ogrzać krótko na żarze, a następnie ustawić tuż przy ognisku, by się nie paliła.
- Ułóż potrawy na desce i zamknij pokrywę grilla.
- Gdy grill będzie bardzo rozgrzany, deska może się zapalić. Przygotuj wodę w butelce z rozpylaczem!
- Po zakończeniu grillowania gorące deski wstaw do naczynia z wodą − możesz je użyć ponownie, smak potrawy będzie jeszcze lepszy.
- Pamiętaj, by używać desek z drzew liściastych, aby nie osmolić pieczonych produktów.
- Do nadania pięknego aromatu potrawom zamiast desek możesz użyć małych szczapek do wędzenia na grillu z olchy lub klonu, które także trzeba namoczyć i zrobić z nich ruszt na grillu.
Trwa ładowanie komentarzy