Stwórz smaczne ozdoby na choinkę!

Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!


Od najwcześniejszych lat Święta Bożego Narodzenia kojarzą się nam między innymi z rodzinnym przystrajaniem zielonych gałązek świątecznego drzewka. Wedle zachowanej dokumentacji, zwyczaj ten znany był już w XVI wieku. Początkowo choinki przyozdabiało się papierowymi ozdobami, małymi jabłuszkami, orzechami czy cukierkami. Bombki, które obecnie są najpopularniejszymi ozdobami choinkowymi, zawdzięczamy Hansowi Greinerowi. Piękne szklane wydmuszki powstały, ponieważ jadalne dekoracje były zbyt drogie i nie każdy mógł sobie na nie pozwolić.

Dziś bombki królują na świątecznych drzewkach. A gdyby tak wrócić do jadalnych ozdób? Czy byłyby mniej sympatyczne od złotych łańcuchów, włosia anielskiego i światełek w kolorach tęczy? Jeśli marzy Ci się smakowita choinka, spróbuj ozdobić swoje drzewko poniższymi propozycjami!

Pierniczki

Piekąc świąteczne pierniczki, zrób w części ciasteczek dziurki, by móc później przewlec je sznureczkiem. Upieczone pierniczki możesz zostawić gładkie, bądź ozdobić je lukrem, kolorowymi posypkami, cukrowymi ozdobami, orzechami czy wiórkami kokosowymi. Jeśli lubisz zabawy z ciastem, zrób pierniczkowe witraże. W wykrojonym kształcie wytnij dodatkowe okienko w pierniczku. Wykrojone pierniczki przełóż na blachę wyłożoną pergaminem. W okienko nasyp odrobinę rozkruszonych landrynek. W trakcie pieczenia landrynki roztopią się.

Inną propozycją na jadalne bombki mogą być bezy. Z ubitego białka z cukrem, za pomocą rękawa cukierniczego możesz rysować, na wyłożonej pergaminem blasze, dowolne kształty. Pamiętaj, by zostawić puste oczko na wstążeczkę. Takie ozdoby z pewnością przyciągną domowych łasuchów, zwłaszcza tych najmniejszych!

Gotowce

Możesz również wykorzystać gotowe słodycze. Zawieszenie cukierków w kolorowych papierkach, foliach czy sreberkach nie wymaga dużego nakładu pracy, a mimo to ładnie będą błyszczeć na świątecznym drzewku. Jedyne niebezpieczeństwo polega na tym, że mogą zostać bardzo szybko zjedzone…

Orzechowy łańcuch

Z jakiego produktu wykonać łańcuch? Można go zrobić z fistaszków. Pomiędzy dwoma orzeszkami jest tylko skorupka – dokładnie na środku wbijamy igłę i nawlekamy na długą nić. Ze względu na niepowtarzalne kształty orzeszków, otrzymujemy ciekawy, nieregularny kształt. Do tego samego celu wykorzystaj popcorn – śnieżnobiały akcent z pewnością przyda się Twojej choince.

Ozdoby z suszonych owoców

Próba powieszenia całego jabłka może zakończyć się niepowodzeniem. Jabłka są ciężkie, więc mogą spadać z choinkowych gałązek. Jabłko możesz pokroić na cieniutkie plasterki, które później ususzysz w piekarniku. Jeśli chcesz, by miały korzenny aromat, zanim włożysz jabłka do piekarnika posyp je odrobiną cynamonu. Chrupiące chipsy jabłkowe nakłuwa się igłą i przewleka przez nie cieniutką niteczkę. Równie atrakcyjnie będą wyglądały ususzone plasterki kiwi. Interesująco, lecz zdecydowanie nie do zjedzenia, będą prezentować się gwiazdki anyżu, laski cynamonu czy też suszone plastry cytryny i pomarańczy. Wystarczy zawiesić je na niteczce, rozwiesić na choince i cieszyć się kolorami i aromatem świątecznego drzewka!

Trwa ładowanie komentarzy

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!