Superfood

Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!


Superżywność to określenie dla żywności naturalnej, nieprzetworzonej, o niezwykle wysokich wartościach odżywczych, która korzystnie wpływa na nasz organizm. Pojawiają się głosy, że klasyfikowanie żywności jako superfood to tylko zabieg marketingowy, który ma na celu popularyzację rzadkich i często drogich produktów. Jednak zaprzeczyć nie można, że owoce i warzywa figurujące na listach jako superżywność cechuje bogactwo witamin, korzystnych tłuszczów, mikroelementów czy też antyoksydantów. Poznaj niektóre warzywa i owoce z listy superfood!

Awokado

Mimo wysokiej kaloryczności awokado to cenny tłuszcz, który jest łatwo przyswajalny przez organizm ludzki. Nienasycone kwasy tłuszczowe obniżają poziom cholesterolu, zapobiegać mogą chorobie Alzheimera. Witamina C zapobiega procesom starzenia się komórek. Awokado często polecane jest jako zamiennik masła.

Czosnek

O zaletach spożywania czosnku mówiono już w starożytności. Twierdzono, że dzięki niemu można zachować długie życie, zdrowie oraz młodość. Ząbki czosnku skrywają przede wszystkim witaminę C i B1. Jednak ze względu na to, że czosnku w kuchni używa się w znikomych ilościach, nie wzbogaca on w sposób szczególny naszej diety. Ceniony jest przede wszystkim za właściwości bakteriobójcze i wspierające układ immunologiczny.

Imbir

Zalety imbiru również znane są od stuleci. Wspomaga układ odpornościowy, ma właściwości rozgrzewające. Obniżać może stężenie cholesterolu oraz ciśnienie tętnicze krwi. Dobrze wpływa na pracę układu pokarmowego – łagodzi mdłości, reguluje pracę żołądka. Pozytywnie wpływa na pracę mózgu, wzmaga koncentrację.

Spirulina i chlorella

Spirulina jest mikroskopijną algą morską, zawierającą wartościowe białko oraz łatwo przyswajalne witaminy. Niebiesko-zielona alga zawiera witaminę E, beta-karoten, witaminy z grupy B, żelazo, cynk i selen, ponadto kwas foliowy, nienasycone kwasy tłuszczowe oraz substancje, które działają przeciwzapalnie. Spirulina jest naturalnym probiotykiem. Prace naukowe nad zbawiennym wpływem spiruliny na ludzki organizm nadal trwają, jednak naukowcy już zauważyli, iż alga ta wzmacnia układ odpornościowy, regeneruje komórki układu nerwowego, obniża poziom cukru we krwi, zwalcza zły cholesterol i opóźnia procesy starzenia. Ze względu na zawartość wartościowego białka naukowcy uważają, że spirulina może stanowić konkurencję dla mięsa.

Chlorella jest również algą morską. Swą nazwę zawdzięcza dużej zawartości chlorofilu. Witamina B12 to dobroczynny składnik chlorelli, który bierze udział w wytwarzaniu czerwonych krwinek, buduje otoczkę mielinową, ochraniającą komórki nerwowe, wpływa pozytywnie na proces uczenia się.

Spirulina i chlorella sprzedawane są w postaci tabletek bądź też proszku, którym można wzbogacać domowe koktajle owocowe lub warzywne.

Jagody Goji

Jagody goji to owoce kolcowoju chińskiego. Surowe jagody są trujące, jednak w trakcie dojrzewania toksyna jest wydalana z owocu. Suszone jagody goji zawierają witaminę C oraz witaminę E. Antyoksydanty wspomagają budowę nowych komórek organizmu oraz regenerację starych. Spowalniają również procesy starzenia się. Luteina korzystnie wpływa na wzrok. Jagody goji można jeść bez innych dodatków lub można nimi wzbogacić owsiankę czy inne potrawy.

Na liście superżywności znajdziecie między innymi borówki amerykańskie, orzech kokosowy, komosę ryżową, jagody acai i wiele innych produktów.

Trwa ładowanie komentarzy

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!