Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
O tym, że napoje z warzyw i owoców są zdrowe, wie każdy i chyba nikogo nie trzeba przekonywać do ich spożywania. Sposobów ich przygotowywania jest wiele, a z pomocą przychodzą nam sokowirówki, wyciskarki, blendery, a także… garnki. Owoce miękkie i soczyste niejednokrotnie wystarczy zmiażdżyć i przecisnąć przez sito. Te twardsze wcześniej należy zetrzeć na drobnej tarce, a czasami także sparzyć bądź ugotować, by puściły sok. W przypadku przygotowywania kompotu warto przesypać owoce odrobiną cukru, by uzyskać jak najwięcej soku.
Jakie owoce i warzywa wybierać?
Owoce dojrzałe są bardziej soczyste i słodsze, dzięki czemu soku będzie więcej, a jego smak będzie bardziej wyraźny. Warto pamiętać, że do przygotowania soku należy wybierać tylko przebrane, zdrowe owoce. Jedna nadgniła truskawka, może popsuć smak całego dzbanka soku!
Jak poprawić smak soku?
Bywa, że wyciśnięty z owoców lub warzyw sok nie do końca odpowiada nam swoim smakiem. Możemy wówczas zmieszać go z innym sokiem o bardziej intensywnym smaku, dodać odrobinę miodu, by go dosłodzić, skropić sokiem z cytrusów (który nie tylko poprawi smak, ale też pozwoli na dłużej zachować intensywny, apetyczny kolor soku) lub przyprawić innymi przyprawami według własnego uznania. Soki warzywne, np. pomidorowy, doskonale komponują się z dodatkiem soli, pieprzu oraz sosu tabasco, natomiast w przypadku soków owocowych świetnie sprawdzają się na przykład imbir lub cynamon. Ważne jednak, by przyprawiać je i podawać natychmiast po przygotowaniu. Wyjątkiem od tej reguły są soki i kompoty pasteryzowane, które można przechowywać w spiżarni nieco dłużej.
Jak rozcieńczać sok?
Zdarza się też, że sok może mieć zbyt intensywny smak – może być zbyt słodki, zbyt kwaśny lub zbyt cierpki. Wtedy możemy go nieco rozcieńczyć, ale tylko zimną, przegotowaną lub mineralną wodą, można również dodać do niego kostki lodu.
Co zrobić z resztkami?
Jeśli po wyciśnięciu soku został Wam zapas resztek i odpadków, nie wyrzucajcie ich! Z owoców można zrobić pyszne konfitury, a warzywa takie jak marchew świetnie nadają się do zup lub sosów.
Trwa ładowanie komentarzy