
Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Udka kurczaka lubi chyba każdy – pieczone, duszone, smażone, gotowane… Sposobów na ich przyrządzenie są tysiące! Czasami podaje się je w całości, kiedy indziej w kawałkach. A co, gdy mamy ochotę na udko kurczaka z cytryną i miodem ale nie bardzo podoba nam się wizja ściekającego po brodzie tłuszczu przy obgryzaniu kości? Wtedy warto kurczaka przed przyrządzeniem wytrybować.
Trybowanie w języku fachowców to usuwanie z surowego mięsa lub ryb wszystkich niepożądanych części: kości, skóry, nadmiaru tłuszczu, włókien lub ości, jeszcze przed obróbką. Tak przygotowane mięso jest nie tylko smaczniejsze, ale też przyjemniejsze w jedzeniu. Ciężko wgryzać się w udko kurczaka na eleganckim przyjęciu, ale nie znaczy to, że należy wykreślić drób z jego menu!
Choć nazwa może nie brzmi zbyt znajomo, to sama czynność jest niezwykle prosta! Wystarczy mieć pod ręką dobry nóż i odrobinę wiedzy, jak się do tego zabrać. Tajemnicę trybowania udek kurczaka wyjawi Wam Karol – sami zobaczcie, jak błyskawicznie mu to poszło!
Przepisy sylwestrowe i na święta 2025
- Golonka pieczona po bawarsku
- Paszteciki z ciasta francuskiego z kapustą i grzybami
- Zupa grzybowa z makaronem
- Śledzie po kaszubsku
- Lasagne. Przepis, który zawsze wychodzi
- Burek ze szpinakiem
- Ciasto marchewkowe
- Ciasto na pierogi
- Pierniki
- Kurczak po chińsku z makaronem ryżowym
- Przekąski sylwestrowe
- Świąteczne pierniczki
- Pinsa – przepis na lżejszą kuzynkę pizzy
- Klasyczna sałatka grecka
- Rolada serowa — z kurczakiem i pieczarkami
- Paszteciki z pieczarkami drożdżowe
- Łazanki
- Pulpety w sosie pomidorowym
- Nuggetsy z kurczaka
- Zupa dyniowa – przepis na krem z dyni
Trwa ładowanie komentarzy