Warzywa pomagające w odchudzaniu

Myśląc o odchudzaniu, powinniśmy pamiętać, by nasza dieta była racjonalna oraz zbilansowana. Nikt nie wymyślił jeszcze cudownej diety, która przyniosłaby natychmiastowe skutki. Nie wpłynie na nasz organizm pozytywnie drastyczna i nagła rezygnacja z posiłków. Uczucie nieustającego głodu nie jest dobre, skrupulatne liczenie kalorii również nie zda się na wiele.

Kluczem do sukcesu jest powolne, stopniowe obniżanie masy ciała. Powodzenie możemy osiągnąć tylko wtedy, gdy ograniczymy spożycie kalorii oraz postawimy na aktywność fizyczną. Naszą dietę powinniśmy wzbogacić o cenne warzywa, które pomogą nam w osiągnięciu celu. Pamiętajmy, że warzywa są najcenniejszym źródłem składników odżywczych, kiedy spożywamy je surowe. Można do nich dodać odrobinę oleju roślinnego, wówczas witaminy lepiej się wchłaniają. Podczas diety nie panierujmy warzyw i nie dodawajmy do nich tuczących sosów.

Które warzywa sprawdzają się w diecie? Oto cenna lista!

Marchew

• reguluje pracę jelit i jest niskokaloryczna, spożywana na surowo ma niższy indeks glikemiczny

Kapusta

• surówka z kapusty poprawi perystaltykę jelit

Czosnek

• pomaga w trawieniu, czosnek wymieszany z jogurtem będzie doskonałym sosem do warzywnych sałatek

Ogórek

• jest niskokaloryczny, świetnie nadaje się jako baza do koktajli warzywnych

Seler naciowy

• warzywo to stanowi doskonałą niskokaloryczną przekąskę

Papryczka chilli

• zawarta w papryczce chilli kapsaicyna poprawia przemianę materii

Kalafior

• spożywany bez tłustych dodatków jest niskokaloryczny, a dodatek ostrych przypraw ułatwia jego trawienie

Cukinia

• jest warzywem niskokalorycznym, możemy ją nadziewać innymi warzywami

Fasolka szparagowa

• zawiera dużo błonnika, więc poprawia przemianę materii

Jak świeże jest Twoje podejście do odżywiania? Sprawdź w naszym quizie!

Trwa ładowanie komentarzy

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!

Obserwuj nas

  • YouTube
  • Facebook
  • Pinterest
  • Instagram