Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Myśląc o odchudzaniu, powinniśmy pamiętać, by nasza dieta była racjonalna oraz zbilansowana. Nikt nie wymyślił jeszcze cudownej diety, która przyniosłaby natychmiastowe skutki. Nie wpłynie na nasz organizm pozytywnie drastyczna i nagła rezygnacja z posiłków. Uczucie nieustającego głodu nie jest dobre, skrupulatne liczenie kalorii również nie zda się na wiele.
Kluczem do sukcesu jest powolne, stopniowe obniżanie masy ciała. Powodzenie możemy osiągnąć tylko wtedy, gdy ograniczymy spożycie kalorii oraz postawimy na aktywność fizyczną. Naszą dietę powinniśmy wzbogacić o cenne warzywa, które pomogą nam w osiągnięciu celu. Pamiętajmy, że warzywa są najcenniejszym źródłem składników odżywczych, kiedy spożywamy je surowe. Można do nich dodać odrobinę oleju roślinnego, wówczas witaminy lepiej się wchłaniają. Podczas diety nie panierujmy warzyw i nie dodawajmy do nich tuczących sosów.
Które warzywa sprawdzają się w diecie? Oto cenna lista!
Marchew
• reguluje pracę jelit i jest niskokaloryczna, spożywana na surowo ma niższy indeks glikemiczny
Kapusta
• surówka z kapusty poprawi perystaltykę jelit
Czosnek
• pomaga w trawieniu, czosnek wymieszany z jogurtem będzie doskonałym sosem do warzywnych sałatek
Ogórek
• jest niskokaloryczny, świetnie nadaje się jako baza do koktajli warzywnych
Seler naciowy
• warzywo to stanowi doskonałą niskokaloryczną przekąskę
Papryczka chilli
• zawarta w papryczce chilli kapsaicyna poprawia przemianę materii
Kalafior
• spożywany bez tłustych dodatków jest niskokaloryczny, a dodatek ostrych przypraw ułatwia jego trawienie
Cukinia
• jest warzywem niskokalorycznym, możemy ją nadziewać innymi warzywami
Fasolka szparagowa
• zawiera dużo błonnika, więc poprawia przemianę materii
Trwa ładowanie komentarzy