
Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Liczba zwolenników i przeciwników konsumpcji nasion roślin strączkowych jest tak samo długa.
Zwolennicy podkreślają, że nasiona roślin strączkowych:
- są bardzo dobrym źródłem białka roślinnego o wysokiej wartości odżywczej i mogą stanowić zamiennik mięsa,
- zawierają błonnik pokarmowy rozpuszczalny w wodzie, który chroni przed chorobami serca i układu krążenia,
- niektóre strączkowe (np. soja) są źródłem dobrej jakości tłuszczu,
- mają szerokie zastosowanie w kuchni, można z nich przygotować sałatki, hummus, zupy, dania główne (np. kotlety, pierogi), a nawet desery (np. ciasteczka). W postaci purée będą stanowiły dodatek do mięsa, drobiu lub ryb,
- można gotować, piec, dusić, smażyć oraz marynować. Szczególne właściwości prozdrowotne mają fermentowane produkty sojowe (np. miso, tempeh),
- suche nasiona roślin strączkowych można przechowywać przez dłuższy czas i mieć je zawsze pod ręką.
Przeciwnicy natomiast twierdzą, że:
- nasiona roślin strączkowych powodują wzdęcia,
- ze względu na obecność pewnych węglowodanów niektóre strączkowe (soja, fasola) mogą być gorzej tolerowane przez osoby wrażliwe. Konieczne jest wtedy moczenie, blanszowanie lub fermentowanie warzyw strączkowych,
- czas gotowania warzyw strączkowych jest bardzo długi, może wahać się od 20 min do 1,5 godziny,
- aby skrócić czas gotowania, fasola, groch, soja i ciecierzyca wymagają wcześniejszego namoczenia i odlewania wody, w której były moczone. Czas gotowania soczewicy jest zdecydowanie krótszy, wynosi 20-30 min.
Warzywa strączkowe zaliczane są do produktów o wysokiej wartości odżywczej, polecane zarówno dzieciom, jak i osobom dorosłym, weganom, wegetarianom, także amatorom mięsa jako urozmaicenie jadłospisu.
Przepisy sylwestrowe i na święta 2025
- Pinsa – przepis na lżejszą kuzynkę pizzy
- Barszcz czerwony z ziemniakami
- Krokiety z mięsem
- Przekąski sylwestrowe
- Nuggetsy z kurczaka
- Spaghetti carbonara
- Śledzie po kaszubsku
- Lasagne. Przepis, który zawsze wychodzi
- Sałatka gyros
- Kutia
- Sałatka Cezar z kurczakiem na dwa sposoby
- Łazanki
- Rolada serowa — z kurczakiem i pieczarkami
- Zupa dyniowa – przepis na krem z dyni
- Pieczona ryba po grecku
- Pulpety w sosie pomidorowym
- Ryba po japońsku
- Kurczak po chińsku z makaronem ryżowym
- Śledź w oleju
- Boczek pieczony
Trwa ładowanie komentarzy