Warzywa strączkowe

Liczba zwolenników i przeciwników konsumpcji nasion roślin strączkowych jest tak samo długa.

Zwolennicy podkreślają, że nasiona roślin strączkowych:

- są bardzo dobrym źródłem białka roślinnego o wysokiej wartości odżywczej i mogą stanowić zamiennik mięsa,

- zawierają błonnik pokarmowy rozpuszczalny w wodzie, który chroni przed chorobami serca i układu krążenia,

- niektóre strączkowe (np. soja) są źródłem dobrej jakości tłuszczu,

- mają szerokie zastosowanie w kuchni, można z nich przygotować sałatki, hummus, zupy, dania główne (np. kotlety, pierogi), a nawet desery (np. ciasteczka). W postaci purée będą stanowiły dodatek do mięsa, drobiu lub ryb,

- można gotować, piec, dusić, smażyć oraz marynować. Szczególne właściwości prozdrowotne mają fermentowane produkty sojowe (np. miso, tempeh),

- suche nasiona roślin strączkowych można przechowywać przez dłuższy czas i mieć je zawsze pod ręką.

Przeciwnicy natomiast twierdzą, że:

- nasiona roślin strączkowych powodują wzdęcia,

- ze względu na obecność pewnych węglowodanów niektóre strączkowe (soja, fasola) mogą być gorzej tolerowane przez osoby wrażliwe. Konieczne jest wtedy moczenie, blanszowanie lub fermentowanie warzyw strączkowych,

- czas gotowania warzyw strączkowych jest bardzo długi, może wahać się od 20 min do 1,5 godziny,

- aby skrócić czas gotowania, fasola, groch, soja i ciecierzyca wymagają wcześniejszego namoczenia i odlewania wody, w której były moczone. Czas gotowania soczewicy jest zdecydowanie krótszy, wynosi 20-30 min.

Warzywa strączkowe zaliczane są do produktów o wysokiej wartości odżywczej, polecane zarówno dzieciom, jak i osobom dorosłym, weganom, wegetarianom, także amatorom mięsa jako urozmaicenie jadłospisu.

Jak świeże jest Twoje podejście do odżywiania? Sprawdź w naszym quizie!

Trwa ładowanie komentarzy

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!

Obserwuj nas

  • YouTube
  • Facebook
  • Pinterest
  • Instagram