Viva la pasta!

Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!


Włochy to kraj makaronów! Spaghetti, lasagne, penne – to nie tylko nazwy potraw, ale i rodzaje makaronów. Skąd makaron wziął się we Włoszech? Legenda głosi, iż przywiózł go z Chin Marco Polo. Źródła historyczne jednak donoszą, że wzmianki o tym produkcie istniały na długo przed narodzinami podróżnika. Pasta, czyli makaron, najprawdopodobniej była już popularny w starożytnym Rzymie. Mieszkańcy Italii do tego stopnia pokochali ten mączny produkt, że w XVI wieku powołali do życia cech makaroniarzy.

Z czego robi się makaron?

Makaron produkuje się z semoliny, która zawiera więcej glutenu niż zwykła mąka pszenna. Poza mąką makaronową do wyrobu stosuje się wodę, a do niektórych gatunków używa się również jaj. Przygotowanemu ciastu nadaje się odpowiedni kształt za pomocą krajalnic lub wyciskaczy. Aby danie wyglądało efektownie, czasami podczas produkcji używa się naturalnych barwników. Czarny makaron powstaje na skutek dodania naturalnego atramentu kałamarnicy, zielony barwiony jest szpinakiem, zaś pomarańczowy dynią. Do past dodaje się czasem przyprawy – czosnek, chilli, pieprz.

Niektóre rodzaje makaronów

Rodzajów włoskich makaronów jest tak wiele, że z ich opisów można stworzyć encyklopedię. Włosi każdemu rodzajowi, kształtowi nadają nazwę. W słonecznej Italii organizowane są konferencje, sympozja poświęcone makaronom.

Jeśli marzy Ci się zostanie makaronowym ekspertem, na początek zapamiętaj kilka podstawowych nazw makaronów:

  • Cannelloni - duże rurki o średnicy 3 centymetrów. Zazwyczaj faszeruje się je mięsem mielonym z pomidorami lub szpinakiem.
  • Conchiglioni - duże muszle. Najpopularniejszym farszem jest farsz pomidorowy z serami (ricotta, parmezan).
  • Farfalle – czyli kokardki.
  • Fettuccine - wąskie wstążki, z dodatkiem jajek.
  • Fusilli – nazywane w Polsce świderkami.
  • Lasagne – płaty makaronowe, które zazwyczaj przekłada się farszem mięsnym oraz beszamelem lub szpinakiem.
  • Penne – krótkie rurki, ścięte skośnie po bokach.
  • Spaghetti - bardzo długie, cienkie nitki. Klasyczne spaghetti podaje się z sosem bolognese.
  • Tagliatelle - długie i szerokie wstążki.

Trwa ładowanie komentarzy

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!