Niezbędnik grillomaniaka

Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!


Warto zaopatrzyć się w akcesoria, które uczynią grillowanie nie tylko prostszym, ale też przyjemniejszym i bardziej bezpiecznym: 

  • stolik roboczy na przedmioty, które powinny być pod ręką
  • butelka z wodą, kiedy płomienie będą zbyt duże
  • szczypce, żeby kłaść na ruszt, zdejmować i obracać produkty
  • rękawice żaroodporne 
  • szpikulce do szaszłyków – mogą być drewniane (należy moczyć je w wodzie pół godziny przed grillowaniem, aby nie zapaliły się w trakcie grillowania) lub metalowe
  • pędzelki do rozprowadzania marynat i przypraw na grillowanych potrawach
  • koszyki do grillowania delikatniejszych produktów, jak ryby czy niektóre warzywa
  • tacki do grillowania do opiekania małych kawałków jedzenia oraz delikatnych potraw, które łatwo mogą się rozpaść
  • szczotka druciana – dobra do czyszczenia rusztu i usuwania spalonych resztek jedzenia
  • moździerz do przygotowania mieszanek przypraw i ziół do marynat
  • łopatka 
  • plastikowe worki strunowe lub pojemniki do marynowania potraw na mokro

Trwa ładowanie komentarzy

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!