Szaszłyk na sto sposobów

Gdy zaczyna się sezon grillowy, jednym z najpopularniejszych sposobów przygotowania dań z rusztu jest szaszłyk. Szaszłyk to po prostu potrawa, której poszczególne składniki nabite są na szpikulec, a następnie opieczone na rożnie, ruszcie lub nad ogniskiem. Najczęściej szaszłyki przygotowywane są z mięsa, lecz nic nie stoi na przeszkodzie, by szaszłyk składał się z warzyw, owoców lub ryb i innych owoców morza.

Skąd się wziął szaszłyk?

Jak stara jest historia szaszłyka? Trudno stwierdzić, gdyż na ten temat istnieje wiele teorii. Najpopularniejsza z nich głosi, że Tatarzy krymscy ze względu na ciągłe przemieszczanie się i niewielką ilość czasu na przygotowanie posiłku, nabijali kawałki jagnięcego mięsa na swoje szable, a następnie opiekali je nad ogniem. To z tatarskiej kultury pochodzi właśnie słowo „szaszłyk”, które oznacza po prostu „coś na rożnie”. Współcześnie do grillowania używa się nie szabli, lecz metalowych lub drewnianych szpikulców, a nabijane na nie mięso zwykle jest wcześniej odpowiednio zamarynowane i przyprawione.

Przepis na idealne danie z rożna

Kluczem do sukcesu są trzy elementy: doskonała marynata, świeże i soczyste składniki oraz sposób grillowania. Szaszłyk nie powinien znajdować się bezpośrednio nad ogniem, lecz delikatnie przypiekać się w taki sposób, by znajdujące się wewnątrz soki otoczone były złocistą skorupką. Do przygotowania szaszłyków należy unikać używania mięsa mrożonego. Istotne jest również wybieranie lekko tłustszych kawałków. Mięso chude należy wzbogacić marynatą na bazie oleju – dzięki temu nie będzie ono zbyt suche.

Najdłuższy szaszłyk świata

Szaszłyki ze względu na swoją różnorodność cieszą się dużą popularnością. Danie to uzyskało nawet swój wpis do Księgi rekordów Guinnessa! W maju 2011 roku upieczono na grillu najdłuższy szaszłyk świata – mierzył on 8 metrów i 70 cm! Do jego przygotowania wykorzystano aż 18 kg jagnięciny przyprawionej jedynie solą morską. Czy ktoś z Was spróbuje pobić ten rekord? W Kuchni Lidla znajdziecie mnóstwo pysznych przepisów na szaszłyki, zarówno w wersji mięsnej, jak i wegetariańskiej. Z całą pewnością któryś z nich sprawi, że zacznie ciec Wam ślinka, dlatego nie czekajcie i bierzcie się do rozpalania grilla!

Trwa ładowanie komentarzy

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!

Obserwuj nas

  • YouTube
  • Facebook
  • Pinterest
  • Instagram