Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Mleko to jeden z tych produktów, które warto mieć zawsze pod ręką. Przydają się doskonale nie tylko podczas gotowania, ale też, gdy mamy ochotę na coś pysznego do picia. Choć debata na temat tego, czy lepsze jest mleko zimne, czy ciepłe, nieustannie trwa pomiędzy zwolennikami zarówno pierwszej, jak i drugiej opcji, to my udowodnimy Wam, że mleko może smakować pysznie w każdym wcieleniu!
Mleko prawie sauté
Prawda jest taka, że niewiele potrzeba, by z mleka przyrządzić pyszny napój. Do gotującego się mleka można wrzucić laskę wanilii, dodać odrobinę miodu lub łyżkę kakao i voilà! – gotowe. Równie proste jest przygotowanie zimnych mlecznych koktajli z owocami – wystarczy zmiksować schłodzone mleko z truskawkami, malinami lub bananami, a potem ewentualnie dosłodzić do smaku. Jest jednak kilka mniej oczywistych sposobów na wykorzystanie mleka. Oto one!
Bawarka
Bawarka to napój wywodzący się z kuchni francuskiej. Jest niczym innym jak herbatą z mlekiem. Przygotowywana jest zwykle z czarnej herbaty, lecz ta może być dowolnie aromatyzowana. Wedle upodobań można dodać do niej również miód lub cukier. W bardziej eleganckiej wersji do bawarki dodawane są także żółtka jaj, cynamon lub kropla brandy bądź rumu.
Chai tea latte
Bardziej egzotycznym kuzynem bawarki jest chai tea latte, czyli hebrata przyrządzana z mlekiem oraz całą gamą orientalnych przypraw – kardamonem, cynamonem, goździkami, gałką muszkatołową i anyżem. Tak przygotowaną herbatę można pić na ciepło lub zimno i zawsze smakuje świetnie! Z przepisu można też wykluczyć… herbatę! Również samo mleko przyprawione całą gamą aromatów zupełnie zmieni swoje oblicze!
Mleko z sokiem
Choć koktajle mleczne są bardzo popularne, dla wielu osób idea wypicia mleka wymieszanego z sokiem wciąż może wydawać się nieco dziwna. Tymczasem takie połączenie może być zaskakująco smaczne! Świetnie sprawdzą się do tego różne egzotyczne soki, takie jak pomarańczowy, ananasowy lub mango. Warto wypróbować!
Nie tylko mleko!
Jogurt, kefir, maślanka czy też zsiadłe mleko – one także stanowią doskonałą bazę do przygotowywania mlecznych koktajli. Należy jednak pamiętać, by przetwory mleczne były mocno schłodzone i najlepiej jest spożywać je zaraz po przygotowaniu.
Nie tylko na słodko!
Kwaśne mleko, jogurt lub kefir można wymieszać także ze schłodzonym naparem ziołowym, np. z mięty lub rumianku. Ciekawie smakują także wytrawne koktajle z dodatkiem warzyw, np. soku z rzepy i marchwi, lub ziół i przypraw, np. melisy czy majeranku.
Trwa ładowanie komentarzy