Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Sałatki można przyrządzać zarówno z surowych, jak i ugotowanych warzyw. Sałatka w odróżnieniu od surówki może stanowić osobne danie główne. Gdy dodamy do niej jajko, ser, mięso lub rybę, uzyskamy pożywny posiłek. Sałatki można spożywać zarówno na obiad, kolację, jak i na każdy inny posiłek. Kiedy jest upalnie i nie mamy ochoty na ciepłe, ciężkie, mięsne dania, stanowią świetną dla nich alternatywę. Co można do nich dodać? Jak je przyrządzić, by były smaczne?
Jakich produktów użyć do komponowania sałatek?
- różnego rodzaju sałat,
- gotowanych warzyw, np. brokułów, kalafiorów, marchewek itp.,
- surowych warzyw,
- owoców, np. jabłek, gruszek, truskawek, mango,
- owoców z puszki, np. brzoskwiń, ananasów,
- jajek,
- ryb,
- owoców morza,
- mięsa,
- oliwek,
- pestek dyni, słonecznika,
- orzechów,
- suszonych owoców, np. żurawin,
- serów, np. fety, mozzarelli, parmezanu,
- marynowanych grzybów.
Pamiętaj!
1. Warzywa i owoce zawsze dokładnie myjemy.
2. Sałatki polewamy sosem bezpośrednio przed podaniem, by nie utraciły atrakcyjnego wyglądu.
Trwa ładowanie komentarzy