Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Badania dotyczące zdrowego odżywiania trwają nieustannie. Dawne przekonania coraz częściej okazują się błędne, a lekarze i dietetycy prześcigają się w nowych teoriach dotyczących poprawnego żywienia. W niepamięć należy dziś puścić także opracowaną blisko 20 lat temu piramidę odżywiania, która miała stanowić optymalny model odżywiania. Dziś wiadomo już, że podział ten był zbyt skomplikowany, ponieważ podawał zbyt wiele faktów dotyczących żywienia naraz, przez co wybór właściwych produktów był utrudniony.
„My Plate”, czyli „Mój talerz”, to nowa propozycja specjalistów od spraw zdrowego odżywiania. Diagram przedstawia pięć kolorowych sektorów: czerwony oznacza owoce, zielony to kolor przypisany warzywom, pomarańczowy to kolor produktów zbożowych, fioletowy – produktów białkowych, a niebieski – nabiału. Pokazuje on właściwe proporcje poszczególnych grup produktów, jakie powinny być zachowane w naszej codziennej diecie.
Racjonalne odżywianie jest więc teraz prostsze niż kiedykolwiek – nieskomplikowany schemat ułatwia komponowanie całodziennego menu, które korzystnie wpływać będzie na nasze zdrowie. A jeśli szukacie ciekawych przepisów, koniecznie zajrzyjcie do Kuchni Lidla – znajdziecie tu mnóstwo przepisów, które pomogą Wam w komponowaniu Waszego zdrowego talerza!
Przepisy sylwestrowe i na święta 2025
- Makowiec japoński
- Piernik świąteczny
- Ciasto Malinowa Chmurka – przepis bez pieczenia
- Pieczona ryba po grecku
- Łazanki
- Kurczak po chińsku z makaronem ryżowym
- Lasagne. Przepis, który zawsze wychodzi
- Domek z piernika
- Krokiety z mięsem
- Mini burgery
- Ekspresowy bigos - z kiszonej lub świeżej kapusty
- Spaghetti carbonara
- Najlepsza sałatka z tortellini
- Pierniki
- Śledzie po kaszubsku
- Nuggetsy z kurczaka
- Paszteciki z pieczarkami drożdżowe
- Rolada serowa — z kurczakiem i pieczarkami
- Boczek pieczony
- Zupa grzybowa z makaronem
Trwa ładowanie komentarzy