Zdrowe zamienniki

Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!


Czy da się za pomocą kilku prostych trików zamienić złe nawyki jedzeniowe na korzystne dla zdrowia, jednocześnie nie wpływając niekorzystnie na smak potrawy? Okazuje się, że tak! Wystarczy tylko mądrze wybierać, sięgając do lodówki!

Zamiast masła

Jedzenie suchego chleba to żadna przyjemność. Czym jednak posmarować kanapkę, jeśli nie masłem? Możliwości jest całkiem sporo. Naturalny kremowy twarożek pasuje doskonale do kanapek wytrawnych i słodkich. Podobnie sprawdzi się rozgniecione widelcem awokado, a w przypadku słodkich kanapek także banan. Czasami świetnym zamiennikiem może być również masło orzechowe, migdałowe lub sezamowe – każde z nich ma jednak swój charakterystyczny smak, który nie będzie pasować do wszystkiego, co położymy na kanapce. Jeszcze bardziej wyrazistymi w smaku smarowidłami mogą być gęste sosy warzywne typu ajwar albo humus z ciecierzycy lub fasoli. Warto wypróbować!

Białe białemu nie jest równe

Majonez zdecydowanie nie należy do najzdrowszych sosów. W sałatkach z powodzeniem możemy zastąpić go śmietaną lub jogurtem. Tłustą śmietanę dodawaną do zupy możemy natomiast nieco odchudzić, wybierając produkt o mniejszej zawartości tłuszczu lub zastąpić ją mlekiem bądź greckim jogurtem. Przygotowując desery warto zrezygnować ze słodkiej śmietany 30% i zastąpić ją jogurtem. Używając syfonu, także z niego jesteśmy w stanie uzyskać puszystą piankę podobną do bitej śmietany!

W czym panierować?

Panierki bywają zgubne – bułka tarta z pszennej bułki już sama w sobie nie należy do najzdrowszych, a przy tym „wypija” mnóstwo tłuszczu z patelni. Do panierowania lepszy będzie sezam, posiekane orzechy i ziarna, zmielone płatki owsiane lub siemię lniane.

Nietypowe ciasta

By odżywiać się zdrowo, wcale nie trzeba rezygnować ze wszystkich słodkich przyjemności! Próbowaliście już ciasta z cukinii, marchwi lub fasoli? A co powiecie na pyszne batoniki musli? W ciastach oraz koktajlach do słodzenia świetnie sprawdzi się miód lub suszone owoce, a zamiast zwykłej mąki można użyć mąki z migdałów.

Chrup na zdrowie!

Ciężko Ci zrezygnować z chipsów i innych słonych przekąsek? Zastąp je orzeszkami i pestkami w przyprawach! Ale zamiast sięgać po gotowe sklepowe orzeszki, przygotuj je w domu sam – w ten sposób będą zawierały mniej tłuszczu i nie będą zbyt słone. Możesz też zastąpić chipsy domowym popcornem lub pieczonymi w piekarniku frytkami z różnych warzyw (nie tylko ziemniaków!).

Trwa ładowanie komentarzy

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!