Żywieniowe mity

Istnieje wiele mitów i stereotypów na temat żywienia dzieci. Warto je poznać, żeby popełniać jak najmniej błędów. Ważne też jest, aby racjonalnie podchodzić do układania jadłospisu dziecka, ponieważ dieta ma duży wpływ na jego rozwój.

Powszechne jest przekonanie, że cukier powoduje nadpobudliwość u dzieci. Jednak nie wykazano związku ze spożyciem cukru a zmianą w zachowaniu dzieci. Może to być związane z nieprawidłowo zbilansowaną dietą, niedoborem żelaza czy nadmiarem kofeiny. Nadpobudliwość u dzieci jest łączona z konsumpcją sztucznych barwników i aromatów. Lepiej zatem unikać produktów, w których występują te substancje.

Istnieje stereotyp, że białe pieczywo nie jest zbyt wartościowe. Aczkolwiek, w przypadku dzieci do pierwszego roku życia, zaleca się podawanie jasnego pieczywa, gdyż jest ono lekkostrawne. Dieta starszych dzieci powinna zawierać różne rodzaje pieczywa, pszenne, razowe i z mąk mieszanych.

Popularny jest pogląd, że dzieci powinny dostawać preparaty witaminowe, w celu suplementacji diety. Urozmaicona dieta, zawierająca produkty ze wszystkich grup żywności, powinna dostarczyć wystarczających ilości witamin i składników mineralnych. Wyjątkiem może być jedynie witamina D. W przypadku niejadków, lub dzieci chorych zaleca się skonsultowanie suplementacji z lekarzem. Suplementy powinny uzupełniać dietę ubogą w niektóre składniki, ale nie powinny jej zastąpić. Należy edukować rodziców i dzieci, że podstawą ich zdrowia jest zbilansowana dieta.

Istnieje przekonanie, że podawanie dzieciom niskotłuszczowych produktów pozwoli zapobiec otyłości i problemom ze zdrowiem. Jednak wielonienasycone kwasy tłuszczowe są niezbędne dla prawidłowego rozwoju mózgu i układu nerwowego dzieci. Starsze dzieci potrzebują kwasów tłuszczowych do prawidłowego wzrostu, produkcji hormonów i wchłaniania witamin. Ponadto, większość niskotłuszczowych produktów zawiera dodatek cukru.

Czasami, w przypadku gdy dziecko nie chce jeść owoców, rodzice starają się zastąpić je sokami owocowymi. Niestety soki, głównie te z kartonu, dostarczają dużych ilości cukru a mało błonnika. Należy ograniczać ilość soku spożywanego przez dzieci i jeśli to możliwe, podawać świeżo przygotowane soki zawierające miąższ. Cukry proste zawarte w sokach mogą hamować apetyt oraz sprzyjać otyłości. Zaleca się podawanie dzieciom głównie wody, a także mleka lub rozcieńczanie soku. Niewskazane jest podawanie dzieciom soków i innych słodkich napojów w nocy.

Niektórzy rodzice sądzą, że warzywa można zastąpić owocami. Owoce nie powinny zastępować warzyw, ponieważ nie zawierają wielu związków odżywczych, w które bogate są warzywa, a dostarczają dużo więcej cukru. Zastępowanie warzyw owocami może prowadzić do braku równowagi cukru we krwi i zwiększonego apetytu na cukier. Nawet jeśli dzieci nie lubią warzyw, należy wprowadzać je do codziennego jadłospisu, podawać je w różnych formach, tak aby przyzwyczaić dzieci do ich smaku.

Trwa ładowanie komentarzy

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!

Obserwuj nas

  • YouTube
  • Facebook
  • Pinterest
  • Instagram