Jak używać moździerza?

Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!


Dlaczego warto zaopatrzyć swoją kuchnię w moździerz? Czy rzeczywiście jest to potrzebne narzędzie kuchenne? Jak wybrać najlepszy moździerz? Ta niezwykła miseczka wraz z tłuczkiem jest w stanie odmienić Twoje dania, nadając im niezwykły smak i aromat. Dowiedz się więcej!

Do czego służy moździerz?

Moździerz kuchenny zazwyczaj wykorzystujemy do ucierania przypraw. Świetnie się sprawdza do rozcierania ziaren na pył. Nie musisz wówczas kupować mielonych przypraw – sam możesz rozetrzeć ziarna pieprzu, uwalniając przy tym pełnię aromatu. Moździerz doskonale sprawdza się przy tworzeniu własnych mieszanek przyprawowych. Jeśli wcześniej uprażysz przyprawy na patelni, po rozdrobnieniu będą nie tylko jeszcze bardziej aromatyczne, ale i smaczniejsze.

Moździerz przydaje się również do tworzenia domowych marynat. Świeże zioła (np. mięta, bazylia, tymianek) świetnie nadają się do marynowania mięs na grilla. Do ziół dodaj oliwę, ulubione przyprawy – rozetrzyj wszystko w moździerzu i zamarynuj mięso. Moździerza możesz użyć również do rozdrabniania orzechów – w ten sposób uzyskasz równie smaczną podstawę marynaty.

Jak wybrać dobry moździerz?

W sklepach znajdziesz moździerze drewniane, ceramiczne, metalowe, kamienne – zazwyczaj granitowe. Który z nich będzie najlepszym wyborem? Szefowie kuchni polecają ciężkie i solidne moździerze z kamienia. Kamień nie wpływa w żaden sposób na smak ucieranych produktów. Inaczej jest z moździerzem z metalu, który po dodaniu kwaśnych składników wchodzi z nimi w reakcję, uwalniając niepożądane aromaty. Moździerze z drewna wyglądają niezwykle atrakcyjnie, ale zapachy rozcieranych ziół czy przypraw wnikają w strukturę drewna. Zaraz po kamiennych czy granitowych moździerzach polecane są ceramiczne – są nieco tańsze od kamiennych, a równie dobrze sprawdzają się w kuchni.

 

Trwa ładowanie komentarzy

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!