Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Sposób przygotowania:
1. Filet z łososia, dokładnie oczyszczony z ości, kroimy w grubą kostkę, przekładamy do miseczki. Przygotowujemy marynatę z posiekanej ostrej papryczki, startej skórki z cytryny, roztartych ziaren kminu rzymskiego, wymytych i posiekanych liści pokrzywy, soli i oliwy. Dokładnie mieszamy z rybą, odstawiamy na 10-15 minut.
2. Ziemniaki kroimy w kostkę i dokładnie myjemy, aby wypłukać skrobię z powierzchni. Wrzucamy do rozgrzanego garnka z oliwą i dusimy, doprawiając solą, białym pieprzem i roztartymi ziarnami kminu rzymskiego. Podduszone ziemniaki przekładamy do żaroodpornego naczynia, wysmarowanego oliwą i wyłożonego przekrojonymi na pół liśćmi pora.
3. Cebule kroimy w podobną co ziemniaki kostkę, przesmażamy na oliwie, aż się zeszkli, przekładamy do żaroodpornego naczynia na ziemniaki.
4. Paprykę kroimy w kostkę, a czosnek w plasterki, na oliwie przez kilka sekund przesmażamy czosnek i dorzucamy paprykę. Dusimy, podlewając odrobiną wody i doprawiając solą, białym pieprzem i startą skórką z cytryny. Przekładamy na ziemniaki i cebulę.
5. Na podduszone warzywa przekładamy zamarynowanego łososia, posypujemy gruboziarnistą solą, wkładamy do piekarnika nagrzanego do 160°C na 15 minut.
6. Przygotowujemy sos: do miski wlewamy kwaśną śmietanę, musztardę, posiekane filety anchois, posiekaną ostrą papryczkę, startą skórkę z cytryny. Całość dokładnie mieszamy i odstawiamy na 10 minut.
7. Upieczoną zapiekankę polewamy sosem i podajemy na stół.
Dobra rada: możemy użyć do tej zapiekanki innej ryby, ważne, aby dokładnie oczyścić ją z ości.
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
wróć do gotowania
Komentarze (2)
4364 dni temu
Smaczne, ale za drugim razem podwoiłam składniki, ponieważ wcześniej zapiekanka zajmowała połowę naczynia żaroodpornego.
odpowiedz
4460 dni temu
Zapiekanka pyszna, sos idealnie współgra z resztą, zrobiłam przepis bez pokrzywy, dałam koperek i nigdzie nie mogę znaleźć kuminu, w lidlu nie widziałam, zastąpiłam kolendrą. pyszne i zdrowe.
odpowiedz