Brykiet, węgiel, drewno – na czym najlepiej grillować?

Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!


Poczytajcie o tym, czym charakteryzują się poszczególne paliwa do grillowania i zdecydujcie, które jest najbardziej odpowiednie dla Was.

Węgiel drzewny w bryłkach

Rozpala się przez 10-15 minut i pali stosunkowo szybko − po 30-40 minutach pozostaje już tylko popiół.

Daje bardzo dużo ciepła.

Brykiet

Ma konstrukcję bardziej zwartą od węgla drzewnego, co sprawia, że dłużej się rozpala i ma dłuższy czas spalania.

Jest mocno kaloryczny, więc można osiągnąć na nim wyższą temperaturę, co jest istotne przy dużych kawałkach mięsa, takich jak np. cały kurczak.

Rzadziej dosypujemy go do palenisk. 

Niektóre brykiety mogą zawierać substancje przenikające do potraw podczas pieczenia – kupując, sprawdź, czy posiadają niezbędne normy. 

Drewno

Grillujemy wyłącznie na drewnie z drzew liściastych! Iglaste zawierają olejki eteryczne, które pod wpływem gorąca mogą mieć właściwości silnie toksyczne.

Idealne do grillowania, nadaje mięsu aromat, nie zawiera żadnych szkodliwych substancji.

Pod wpływem temperatury drewno oddaje swój aromat grillowanym potrawom. 

Powinno być dobrze wysuszone. 

Trwa ładowanie komentarzy

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!