Rozpalanie grilla krok po kroku

Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!


  • Oczyść grill. 
  • Ustaw go w miejscu osłoniętym od wiatru oraz takim, by dym z grilla nie kierował się w stronę innych osób.
  • Brykiet lub węgiel drzewny ułóż w stożek, użyj nie więcej niż 10-12 sztuk na początek.
  • Używając podpałki, najlepiej naturalnej, rozpal grill. Podpałkę obłóż węglem lub brykietem tak, by zapewnić dostęp tlenu.
  • Nie przykrywaj grilla – zaczekaj, aż węgiel lub brykiet przepali się i pokryje popiołem, a w środku będzie się żarzył.
  • Do żarzących się węgielków stopniowo dodawaj następne i także czekaj, aż się przepalą i pokryją popiołem. 
  • Żarzący się stożek węgli rozsuń, aby uzyskać płaską warstwę. Umieść ruszt.
  • Ruszt posmaruj olejem.
  • Na rozgrzanym ruszcie ułóż produkty do grillowania.
  • Dokładaj brykietu mniej więcej co 30 min, by utrzymać temperaturę. 
 
 
 
 
 
 
 

Trwa ładowanie komentarzy

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!