Hodowanie ziół

Doskonale zdajemy sobie sprawę, że aromat naszym potrawom nadają przyprawy oraz świeże zioła. Ładne doniczki ze smaczną i pachnącą zawartością stanowią zarówno idealne uzupełnienie naszej półki z przyprawami, jak i element ozdobny. Chcesz zacząć hodować kuchenne ziółka? Musisz pamiętać o kilku ważnych zasadach.

Zakładanie ziołowego ogródka możesz zacząć od wysiania nasion w doniczkach. Jeśli nie jesteś cierpliwy – odpowiedni zbiór ziół możesz nabyć w sklepie. Wyrośnięte rośliny wystarczy umieścić w ładnych, ozdobnych osłonkach i zadbać o ich odpowiednią pielęgnację.

Dobre nasłonecznienie

Świeżym ziołom powinniśmy zapewnić doskonały dostęp do światła. Najlepiej ustawić je na parapecie dobrze nasłonecznionego okna. Mówi się, że im więcej światła będą miały zioła, tym będą aromatyczniejsze. Półcień preferuje mięta, melisa oraz lubczyk. Wiosną i latem możesz wystawić zioła na balkon, jednak rośliny powinny być zabezpieczone przed silnymi wiatrami i obfitymi ulewami – zioła są niezwykle delikatne i podatne na uszkodzenia.

Podlewanie

Istotną częścią hodowania ziół jest regularne podlewanie. Najlepiej jest czynić to raz dziennie – wcześnie rano lub wieczorem, poza godzinami największej aktywności słońca. Umiarkowanie należy podlewać lawendę i oregano, natomiast dużą dawkę wody preferują melisa i mięta.

Przycinanie

Pamiętać należy, by przycinać wierzchołki ziół – regularne przycinanie zapewni roślinie równomierny wzrost. Do potraw w pierwszej kolejności stosuj listki zebrane z wierzchołka. Na gałązce zostawiaj minimum po trzy listki.

Trwa ładowanie komentarzy

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!

Obserwuj nas

  • YouTube
  • Facebook
  • Pinterest
  • Instagram