
Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Są ciasta, które nierozerwalnie kojarzą się nam z Wielkanocą. Takimi wypiekami są sernik oraz baba drożdżowa. Paweł Małecki dodaje kilka tajemniczych składników, by odczarować smak tradycyjnych ciast. Co to za składniki?
Ze względu na dużą ilość twarogu i użytych jaj sernik na stole wielkanocnym symbolizuje dobrobyt. Mistrz cukierników, Paweł Małecki, nadaje mu nowy smak, dodając otartą skórkę limonki i cytryny zarówno do ciasta, jak i masy twarogowej. Ciasto zaś wieńczy puszysta, chrupiąca i słodka beza.
Paweł ma również sposób na drożdżową babę. Czerpiąc z tradycji włoskich bab ponczowych, nasz cukiernik nasącza ciasto białym wytrawnym winem. Musicie przyznać, że święta w tym roku zapowiadają się wyjątkowo pysznie!
Sernik cytrynowo-limonkowy z bezą
Wielkanocna babka ponczowa
Przepisy sylwestrowe i na święta 2025
- Boczek pieczony
- Sałatka Cezar z kurczakiem na dwa sposoby
- Zupa grzybowa z makaronem
- Kurczak po chińsku z makaronem ryżowym
- Guacamole
- Makówki śląskie
- Sernik pistacjowy
- Pierniki
- Pistacjowy sernik baskijski
- Wilgotny makowiec z gotowej masy makowej
- Uszka z grzybami
- Zupa dyniowa – przepis na krem z dyni
- Ryba z piekarnika
- Domek z piernika
- Pieczona ryba po grecku
- Barszcz czerwony z ziemniakami
- Paszteciki z pieczarkami drożdżowe
- Rolada serowa — z kurczakiem i pieczarkami
- Ciasto na pierogi
- Najlepsza sałatka z tortellini
Trwa ładowanie komentarzy