Ciasta tradycyjne z nutką egzotyki

Są ciasta, które nierozerwalnie kojarzą się nam z Wielkanocą. Takimi wypiekami są sernik oraz baba drożdżowa. Paweł Małecki dodaje kilka tajemniczych składników, by odczarować smak tradycyjnych ciast. Co to za składniki?

Ze względu na dużą ilość twarogu i użytych jaj sernik na stole wielkanocnym symbolizuje dobrobyt. Mistrz cukierników, Paweł Małecki, nadaje mu nowy smak, dodając otartą skórkę limonki i cytryny zarówno do ciasta, jak i masy twarogowej. Ciasto zaś wieńczy puszysta, chrupiąca i słodka beza.

Paweł ma również sposób na drożdżową babę. Czerpiąc z tradycji włoskich bab ponczowych, nasz cukiernik nasącza ciasto białym wytrawnym winem. Musicie przyznać, że święta w tym roku zapowiadają się wyjątkowo pysznie!

Sernik cytrynowo-limonkowy z bezą

Sernik cytrynowo-limonkowy z bezą

Wielkanocna babka ponczowa

Wielkanocna babka ponczowa

Trwa ładowanie komentarzy

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!

Obserwuj nas

  • YouTube
  • Facebook
  • Pinterest
  • Instagram