Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Herbata
Najpopularniejszym napojem pitym w całej Azji jest zdecydowanie herbata. Czarna, zielona, biała… niezależnie od koloru herbata cieszy się ogromnym powodzeniem i to ją Azjaci wybierają jako numer jeden wśród napojów. Nic więc dziwnego, że parzenie herbaty w wielu krajach azjatyckich wiąże się ze specjalną ceremonią. Więcej na temat herbaty dowiecie się z artykułów: Azjatycka herbata, Japoński rytuał parzenia herbaty.
Lassi
Lassi to indyjski napój przyrządzany na bazie jogurtu, wody i przypraw. Występuje on zarówno w wersji wytrawnej, najczęściej z dodatkiem soli i chilli, jak i słodkiej – z dodatkiem owoców i wody różanej. Jest to napój bardzo orzeźwiający, ale też sycący, dlatego z powodzeniem zastępuje lekką przekąskę.
Doogh i ayran
Doogh i ayran to lekko musujące napoje powstałe na bazie jogurtu. Pierwszy z nich często podawany jest z dodatkiem mięty, drugi natomiast przyprawia się odrobiną soli i pieprzu. Są one szczególnie popularne w krajach Bliskiego Wschodu.
Masala chai
Słowo masala w języku hindi oznacza przyprawę. Chai (ćaj) to natomiast herbata. Jak więc nazwa wskazuje, masala chai to nic innego jak czarna herbata z przyprawami. W różnych regionach przyrządza się ją z innymi dodatkami. Do najpopularniejszych należą: mleko, cukier, miód, melasa, kardamon, cynamon, imbir, pieprz i goździki. Wszystkie składniki zagotowuje się razem, zestawia z ognia na parę minut, a następnie przelewa napój przez sito, by pozbawić go fusów i przypraw. Masala chai jest napojem serwowanym na gorąco.
Sok aloesowy
Zdrowotne właściwości aloesu znane są w Azji od tysiącleci. Leczono nim rany, oparzenia, bóle żołądka i mnóstwo innych, przykrych dolegliwości. Dzięki zawartości witamin A, C i E aloes ma także korzystny wpływ na urodę. Świeży sok wyciśnięty z aloesu jest gorzkawy i nie da się go wypić w dużych ilościach. W Japonii coraz popularniejsze stają się jednak słodzone napoje z dodatkiem soku z aloesu, które można kupić w sklepach.
Przepisy sylwestrowe i na święta 2025
- Uszka z grzybami
- Boczek pieczony
- Jajka na miękko
- Wigilijny barszcz czerwony z uszkami – przepis
- Pinsa – przepis na lżejszą kuzynkę pizzy
- Zupa dyniowa – przepis na krem z dyni
- Paszteciki z ciasta francuskiego z kapustą i grzybami
- Sernik pistacjowy
- Śledź w oleju
- Pulpety w sosie pomidorowym
- Kurczak po chińsku z makaronem ryżowym
- Ekspresowy bigos - z kiszonej lub świeżej kapusty
- Ryba z piekarnika
- Makówki śląskie
- Ryba po japońsku
- Bardzo puszysty sernik z wiaderka
- Ciasto na pierogi
- Ciasto Malinowa Chmurka – przepis bez pieczenia
- Sałatka gyros
- Domek z piernika
Trwa ładowanie komentarzy