Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Paella (wymawia się paeja) to tradycyjna hiszpańska potrawa składająca się z ryżu i różnego rodzaju dodatków. Choć powstała w Katalonii, przyrządzana jest w całej Hiszpanii, w wielu odmianach. Jest tak popularna, że uchodzi za prawdziwą, kulinarną wizytówkę kraju!
Jak przyrządzić paellę?
Podstawowym składnikiem paelli jest ryż. Najczęściej używa się ryżu średnio- lub krótkoziarnistego (okrągłego). Ziarna podsmaża się, a następnie gotuje w wodzie lub bulionie z dodatkiem przypraw – głównie szafranu, który nadaje potrawie charakterystyczną, żółtą barwę. Czasem Hiszpanie dodają również odrobinę wina. W zależności od odmiany dania czy regionu, w którym jest podawane, ryż wzbogaca się o różne dodatki, np. owoce morza, ryby, warzywa, mięso drobiowe czy słynną kiełbasę chorizo. Postaci paelli jest wiele, a każda smakuje doskonale!
Jak podawać paellę?
Co ciekawe paella to nie tylko nazwa potrawy, ale również naczynia, w którym się ją przygotowuje. Sama nazwa pochodzi od łacińskiego słowa patella, oznaczającego płaskie naczynie służące do smażenia. Do dziś danie przyrządza się na dużej, metalowej patelni z dwoma uchwytami. Gotuje się w domu, ale również bardzo często na wolnym powietrzu. To doskonałe danie na spotkania towarzyskie! Zgodnie z tradycją paellę serwuje się w naczyniu, w którym była przyrządzana – biesiadnicy nakładają sobie potrawę na talerze lub jedzą bezpośrednio z patelni, zaczynając od jej brzegów.
Jeśli chcesz wiedzieć, jak smakuje Hiszpania, koniecznie spróbuj paelli!
Trwa ładowanie komentarzy