 
	
    
  Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Co to jest coulis? Jak się go przygotowuje i z jakich produktów? Coulis (wymawiamy: kuli) to niezwykle esencjonalny i zdecydowany w smaku sos z warzyw lub owoców. Przygotowuje się go z przetartych z odrobiną cukru owoców albo warzyw połączonych z bulionem, śmietaną lub mlekiem.
Do czego używać coulis?
Coulis może być sosem głównym wzbogacającym smak tart, lodów i deserów albo składową innych sosów. Do najpopularniejszych należy coulis z czerwonych owoców – malin, truskawek, ale można też do jego przygotowania użyć kiwi, jeżyn, brzoskwiń, a w wersji warzywnej paprykę lub buraka. Jeszcze inny, inspirowany kuchnią grecką, pomysł miał Karol Okrasa, który przygotował łososia z coulis z soczewicy.
Przepisy sylwestrowe i na święta 2025
- Najlepsza sałatka z tortellini
- Domek z piernika
- Makówki śląskie
- Paszteciki z ciasta francuskiego z kapustą i grzybami
- Przekąski sylwestrowe
- Barszcz czerwony z ziemniakami
- Burek ze szpinakiem
- Ryba z piekarnika
- Jajka na miękko
- Pinsa – przepis na lżejszą kuzynkę pizzy
- Piernik świąteczny
- Ekspresowy bigos - z kiszonej lub świeżej kapusty
- Lasagne. Przepis, który zawsze wychodzi
- Pulpety w sosie pomidorowym
- Zupa grzybowa z makaronem
- Ciasto na pierogi
- Wigilijny barszcz czerwony z uszkami – przepis
- Świąteczne pierniczki
- Wilgotny makowiec z gotowej masy makowej
- Guacamole
 
						
                     
    
Trwa ładowanie komentarzy