![Coulis - co to znaczy? Coulis - co to znaczy?](https://kuchnialidla.pl/img/PL/1250x700/ef5f9fae192f-99dc10300f-KW_24_parfait_waniliowe_z_malinami_12522_S_2102.webp)
Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Co to jest coulis? Jak się go przygotowuje i z jakich produktów? Coulis (wymawiamy: kuli) to niezwykle esencjonalny i zdecydowany w smaku sos z warzyw lub owoców. Przygotowuje się go z przetartych z odrobiną cukru owoców albo warzyw połączonych z bulionem, śmietaną lub mlekiem.
Do czego używać coulis?
Coulis może być sosem głównym wzbogacającym smak tart, lodów i deserów albo składową innych sosów. Do najpopularniejszych należy coulis z czerwonych owoców – malin, truskawek, ale można też do jego przygotowania użyć kiwi, jeżyn, brzoskwiń, a w wersji warzywnej paprykę lub buraka. Jeszcze inny, inspirowany kuchnią grecką, pomysł miał Karol Okrasa, który przygotował łososia z coulis z soczewicy.
Trwa ładowanie komentarzy