Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Crema catalana już z samej nazwy brzmi pysznie. Co takiego się pod nią kryje? To słynny kataloński deser. Jest słodki, aromatyczny, delikatny i – jeśli się go dobrze przyrządzi – rozpływa się w ustach.
Jak zrobić crema catalana?
Crema catalana przygotowuje się na bazie mleka, mąki kukurydzianej, cytryn, żółtek oraz kory cynamonu. Gotowy deser przyozdabia się karmelizowanym cukrem.
Crema catalana a crème brûlée
Składem crema catalana przypomina trochę crème brûlée, z tą jednak różnicą, że Hiszpanie zamiast śmietany wolą stosować mleko. Twierdzą też, że to oni byli pierwsi w wymyśleniu tego smakołyku. W Katalonii przygotowuje się go w dniu świętego Józefa, patrona wszystkich ojców, i dlatego też nazywany jest czasem crema de Sant Josep. Jeśli chcesz się poczuć jak w Hiszpanii, koniecznie wypróbuj przepis Pawła Małeckiego na tartę z kremem katalońskim!
Trwa ładowanie komentarzy