
Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Crema catalana już z samej nazwy brzmi pysznie. Co takiego się pod nią kryje? To słynny kataloński deser. Jest słodki, aromatyczny, delikatny i – jeśli się go dobrze przyrządzi – rozpływa się w ustach.
Jak zrobić crema catalana?
Crema catalana przygotowuje się na bazie mleka, mąki kukurydzianej, cytryn, żółtek oraz kory cynamonu. Gotowy deser przyozdabia się karmelizowanym cukrem.
Crema catalana a crème brûlée
Składem crema catalana przypomina trochę crème brûlée, z tą jednak różnicą, że Hiszpanie zamiast śmietany wolą stosować mleko. Twierdzą też, że to oni byli pierwsi w wymyśleniu tego smakołyku. W Katalonii przygotowuje się go w dniu świętego Józefa, patrona wszystkich ojców, i dlatego też nazywany jest czasem crema de Sant Josep. Jeśli chcesz się poczuć jak w Hiszpanii, koniecznie wypróbuj przepis Pawła Małeckiego na tartę z kremem katalońskim!
Przepisy sylwestrowe i na święta 2025
- Ciasto Malinowa Chmurka – przepis bez pieczenia
- Najlepsza sałatka z tortellini
- Ciastka korzenne Gwiazdki – przepis
- Makówki śląskie
- Pieczona ryba po grecku
- Domek z piernika
- Pistacjowy sernik baskijski
- Pulpety w sosie pomidorowym
- Śledź w oleju
- Sałatka gyros
- Guacamole
- Barszcz czerwony z ziemniakami
- Polędwiczki wieprzowe w sosie własnym
- Paszteciki z ciasta francuskiego z kapustą i grzybami
- Ekspresowy bigos - z kiszonej lub świeżej kapusty
- Golonka pieczona po bawarsku
- Spaghetti carbonara
- Piernik świąteczny
- Ryba po japońsku
- Jajka na miękko
Trwa ładowanie komentarzy