Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Wielbiciele słodkości mają swoje ulubione smaki i rodzaje deserów – wybór jest tak szeroki, że trudno zdecydować, które z ciast, ciasteczek, musów, kremów, tortów i innych słodyczy jest najpopularniejszym przysmakiem. Jednak w różnych regionach znaleźć można słodkości bardzo dla nich charakterystyczne. W Hiszpanii i Francji grono swoich wielbicieli ma deser zwany flanem.
Jak zrobić flan?
Flan to delikatny mus stworzony na bazie jajek, mleka lub śmietany oraz cukru. Jego smak można urozmaicać dowolnymi dodatkami, w zależności od fantazji oraz preferencji. Dzięki temu flan może mieć aromat nadany przez ziarenka wanilii, odrobinę cynamonu czy też otartą skórkę z cytrusów. Możemy go urozmaicić karmelem, a nawet wiórkami kokosowymi. Jak przygotować flan? Wszystkie składniki piecze się w foremkach przez ok. 40 minut w piekarniku aż do uzyskania odpowiedniej, kremowej konsystencji. Po wyjęciu z pieca powinien zostać schłodzony, a następnie podany bezpośrednio po wyjęciu z lodówki. Flan jest sam w sobie bardzo delikatny i kremowy, ale doskonale komponuje się z takimi dodatkami, jak: musy owocowe, sorbety czy też gorąca czekolada.
Doskonały deser
Dzięki możliwości urozmaicenia tego pysznego deseru przypadnie on do gustu wielbicielom różnych smaków, zarówno tych lekkich, owocowych, jak i karmelowych czy czekoladowych. Podróżując do kuchni hiszpańskiej czy też francuskiej, warto więc zatrzymać się nieco dłużej i zostać aż do deseru… by skosztować delikatnej konsystencji oraz wyjątkowej słodyczy, z której słynie pyszny flan.
Trwa ładowanie komentarzy