zobacz film Jak kroić zioła?

Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!


Świeże zioła to doskonały dodatek do serwowanych przez nas dań. To one wpływają na przygotowywane potrawy, sprawiając, że ich smak i zapach stają się bardziej aromatyczne. Dodawane do dań wytrawnych, takich jak schab z bazylią i szynką szwarcwaldzką na peperonacie czy aromatyczny pstrąg w ziołach, cieszą oko i pobudzają apetyt, dlatego trudno wyobrazić sobie bez nich gotowanie.

Jaką techniką siekać zioła?

Jednak podczas gotowania zioła często trzeba posiekać. Jak zrobić to prawidłowo? Krojenie każdego listka z osobna to zdecydowanie zbyt dużo pracy! Są jednak sposoby, które pozwalają posiekać zioła, takie jak: pietruszka, bazylia, koperek czy tymianek, w mgnieniu oka. Jedną z najbardziej popularnych technik krojenia ziół w kuchni jest cross chopping — to technika, która umożliwia krojenie ziół, które charakteryzują się większą objętością, i którą stosujemy wtedy, kiedy zioła są już wstępnie pokrojone.

Jak prawidłowo kroić zioła?

Jak to wygląda w praktyce? Kładziemy nóż na desce. Jedną ręką trzymamy mocno czubek noża, a drugą dociskamy jego przeciwną część, tak aby podczas siekania przesuwać nożem po całym produkcie. W taki sposób otrzymujemy idealnie posiekane listki ziół, którymi możemy doprawić naszą potrawę.

Trwa ładowanie komentarzy

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!