Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Mięso kaczki w kuchni polskiej przyrządzane jest od stuleci. W staropolskich przepisach występuje najczęściej w towarzystwie jabłek lub modrej kapusty. Miłośnicy kaczego mięsa cenią je za intensywny, wykwintny smak oraz niezwykłą kruchość. Za kaczym mięsem przepadali także starożytni Rzymianie, którzy twierdzili, że ma ono właściwości lecznicze!
Jaka kaczka jest najlepsza?
Kaczka nadaje się doskonale do pieczenia na przykład w wersji po azjatycku z makaronem chow mein lub z sosem karmelowo-pomarańczowym, ale również do smażenia. By jednak mięso kacze odpowiednio przyrządzić, należy je najpierw pozbawić wszystkich pozostałości po piórach.
Poznaj najlepszy sposób na oczyszczanie drobiu z piórek i przetestuj nasz sprawdzony sposób na idealnie gładką skórę kaczki!
Zacznij od oskubania tuszki z piór i większych, widocznych resztek po upierzeniu. Następnie odpal niewielki ogień na palniku gazowym, chwyć kaczkę, tak by nie poparzyć dłoni, i krótko opalaj całą powierzchnię skóry. Nie spiesz się i ostrożnie przesuwaj kaczkę nad ogniem – w kilka chwil Twoja kaczka będzie gotowa do dalszej obróbki. Wykonanie naszego triku zajmie Ci dosłownie parę chwil, po których będziesz mógł zabrać się do marynowania i przygotowywania swojej ulubionej kaczki!
Przepisy sylwestrowe i na święta 2025
- Burek ze szpinakiem
- Barszcz czerwony z ziemniakami
- Zupa grzybowa z makaronem
- Boczek pieczony
- Polędwiczki wieprzowe w sosie własnym
- Śledzie po kaszubsku
- Świąteczne pierniczki
- Pieczona ryba po grecku
- Śledź w oleju
- Piernik świąteczny
- Paszteciki z pieczarkami drożdżowe
- Ciasto Malinowa Chmurka – przepis bez pieczenia
- Pinsa – przepis na lżejszą kuzynkę pizzy
- Kurczak po chińsku z makaronem ryżowym
- Ekspresowy bigos - z kiszonej lub świeżej kapusty
- Najlepsza sałatka z tortellini
- Nuggetsy z kurczaka
- Pistacjowy sernik baskijski
- Mini burgery
- Makowiec japoński
Trwa ładowanie komentarzy