Jak pozbyć się piór kaczki?

Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!


Mięso kaczki w kuchni polskiej przyrządzane jest od stuleci. W staropolskich przepisach występuje najczęściej w towarzystwie jabłek lub modrej kapusty. Miłośnicy kaczego mięsa cenią je za intensywny, wykwintny smak oraz niezwykłą kruchość. Za kaczym mięsem przepadali także starożytni Rzymianie, którzy twierdzili, że ma ono właściwości lecznicze!

Jaka kaczka jest najlepsza?

Kaczka nadaje się doskonale do pieczenia na przykład w wersji po azjatycku z makaronem chow mein lub z sosem karmelowo-pomarańczowym, ale również do smażenia. By jednak mięso kacze odpowiednio przyrządzić, należy je najpierw pozbawić wszystkich pozostałości po piórach.

Poznaj najlepszy sposób na oczyszczanie drobiu z piórek i przetestuj nasz sprawdzony sposób na idealnie gładką skórę kaczki!

Zacznij od oskubania tuszki z piór i większych, widocznych resztek po upierzeniu. Następnie odpal niewielki ogień na palniku gazowym, chwyć kaczkę, tak by nie poparzyć dłoni, i krótko opalaj całą powierzchnię skóry. Nie spiesz się i ostrożnie przesuwaj kaczkę nad ogniem – w kilka chwil Twoja kaczka będzie gotowa do dalszej obróbki. Wykonanie naszego triku zajmie Ci dosłownie parę chwil, po których będziesz mógł zabrać się do marynowania i przygotowywania swojej ulubionej kaczki!

 

Trwa ładowanie komentarzy

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!