zobacz film

Ciasto francuskie nadaje się doskonale zarówno do dań słodkich, jak i wytrawnych. Jest bardzo popularne w kuchni, gdyż dania z jego użyciem przygotowuje się zazwyczaj w bardzo łatwy sposób! Zobacz, jaki pomysł na ciasto francuskie ma Paweł Małecki!

Co będzie potrzebne do przygotowania rurek i stożków z ciasta francuskiego?

Na początek odrobinę wycinanek! Przygotuj arkusz bloku technicznego lub cienkiego kartonu, folię aluminiową, nożyczki i taśmę klejącą.

Rurki

Część kartek przetnij pionowo na pół i zwiń je w rurki. Następnie owiń papierowe rurki folią aluminiową.

Stożki

Z reszty kartek wytnij koła i przetnij wszystkie na pół. Połówki koła zwiń w stożki i u dołu sklej je taśmą. Następnie stożki również owiń folią aluminiową.

Jak przygotować rurki i stożki z ciasta francuskiego?

Przygotuj

  • opakowanie ciasta francuskiego
  • jajko
  • cukier trzcinowy
  • gruby cukier biały
  • mąkę
  • wałek do ciasta
  • pędzelek
  • radełko
  • blachę do pieczenia
  • papier do pieczenia
  • piekarnik rozgrzany do temperatury 200°C

Ciasto francuskie obsyp z obu stron mąką i delikatnie rozwałkuj. Następnie wytnij radełkiem paski o szerokości około 2-3 cm. Ciasto zawijaj na przygotowane stożki, delikatnie naciągając – od góry do dołu. Dokładnie tak samo postępuj z rurkami.

Gotowe rurki i stożki przełóż na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Zarówno rurki, jak i stożki posmaruj rozmąconym jajkiem. Stożki posyp cukrem trzcinowym, a rurki grubym cukrem białym. Piecz w piekarniku rozgrzanym do temperatury 200°C przez około 10-12 minut. Najlepiej jednak kontrolować cały czas stan pieczenia i wyciągnąć ciasto z piekarnika, gdy będzie miało ładny, złoty kolor. Jeszcze ciepłe rurki i stożki zdejmij z przygotowanych form i odstaw do wystudzenia.

Jakiego kremu użyć do wypełnienia rurek i stożków?

Do wypełnienia ciasta francuskiego nadadzą się wszelkie, bardziej zwarte kremy. Takie jak budyniowe, cytrynowe czy z dodatkiem owoców. Jeśli chcesz przygotować coś bardzo prostego, możesz rurki i stożki wypełnić ubitą śmietanką z dodatkiem cukru. Paweł jednak postawił na klasyczny krem cytrynowy – czyli lemon curd! Krem najlepiej przełożyć do rękawa cukierniczego, dzięki temu z łatwością wypełnisz nim przygotowane ciasto.

Rurki i stożki z kremem będą doskonałą, słodką przekąską na wszelkiego rodzaju przyjęciach. To także świetny sposób na szybki i łatwy deser, który pokochają najmłodsi – a dorosłym przypomni czasy dzieciństwa i popularnych rurek z kremem.

Trwa ładowanie komentarzy

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!

Obserwuj nas

  • YouTube
  • Facebook
  • Pinterest
  • Instagram