zobacz film

Desery z ciasta francuskiego

Po ciasto francuskie warto sięgnąć, gdy chcesz przygotować deser w łatwy i szybki sposób! Doskonale nadaje się do wszelkiego rodzaju rogalików, ciasteczek, tart czy właśnie warkoczy. Paweł Małecki pokaże Ci, jak w kilka chwil przygotować warkocz klonowy, który na pewno widziałeś w niejednej cukierni!

Jak przygotować nadzienie do warkocza klonowego?

Paweł do nadzienia wykorzystał masę marcepanową, mączkę migdałową, skórkę otartą z pomarańczy, a także orzeszki pinii i oczywiście syrop klonowy. To, w jakich proporcjach połączysz wymienione składniki, zależy już tylko od Twoich upodobań smakowych. Do nadzienia możesz dodać także więcej orzechów lub bakalii.

Jak zwijać warkocz klonowy?

Rozwiń arkusz ciasta francuskiego i pozostaw na papierze do pieczenia. Dłuższe boki ciasta potnij na paski o szerokości 1,5-2 cm. Nie nacinaj jednak całego ciasta, na środku musi pozostać nienacięta przestrzeń, na którą wyłożysz nadzienie.

Ilość nadzienia również zależy od Twoich upodobań. Najłatwiej nałożyć je na ciasto za pomocą rękawa cukierniczego. Teraz przekładaj naprzemiennie nacięte paski ciasta, tworząc warkocz. Żółtko jaja zmieszaj z syropem klonowym i posmaruj przygotowany warkocz. Następnie obsyp go posiekanymi orzeszkami pinii. Warkocz piecz w piekarniku rozgrzanym do temperatury 190˚C aż do uzyskania złotego koloru (około 20 minut). Gotowy warkocz pozostaw do wystudzenia i już, gotowe!

Możesz także zainspirować się trikami Pawła na zwijanie ciasta drożdżowego. Zobacz, że to wcale nie takie trudne, jak mogłoby się wydawać.

Trwa ładowanie komentarzy

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!

Obserwuj nas

  • YouTube
  • Facebook
  • Pinterest
  • Instagram