zobacz film

Śliwki w czekoladzie to świetny dodatek do kawy i herbaty, a także pyszna przekąska w ciągu dnia. To również doskonały pomysł na słodki upominek dla bliskiej osoby. Najpyszniejsze będą jednak wtedy, kiedy przygotujemy je własnoręcznie z kremowym ganaszem i pyszną polewą czekoladową.

JAKICH PRZYPRAW UŻYĆ DO GANASZU?

Oryginalny ganasz to połączenie czekolady i kremowej śmietanki. W wersji Kingi natomiast śmietanka została zastąpiona mleczkiem kokosowym, dzięki czemu powstał wegański przepis. Przygotowując ganasz, można również dodać do niego dowolne przyprawy, np. mielony imbir, cynamon lub kardamon, które nadadzą mu wyjątkowy smak.

JAK PRZYGOTOWAĆ DOMOWE ŚLIWKI W CZEKOLADZIE W WERSJI WEGAŃSKIEJ?

Przepis na wegańskie śliwki w czekoladzie

SKŁADNIKI

  • suszone śliwki – 1 opakowanie (200 g)
  • rum – 100 ml
  • migdały
  • polewa czekoladowa wg przepisu na brownie z buraków

WEGAŃSKI GANASZ

  • mleko kokosowe – 200 ml
  • syrop klonowy – 3 łyżki
  • sól – szczypta
  • gorzka czekolada 70% – 200 g

PRZYGOTUJ

  • patyczek do szaszłyków
  • papier do pieczenia lub kratkę z piekarnika
  • ręcznik papierowy

Śliwki zalewamy rumem i odstawiamy na minimum godzinę (najlepiej na całą noc). Namoczone śliwki odsączamy na ręczniku papierowym, a następnie każdą z nich nadziewamy migdałem. Czekoladę łamiemy na kawałki i wsypujemy do miski. W rondelku podgrzewamy mleko kokosowe z syropem klonowym i solą. Kiedy się zagotuje, zalewamy nim pokruszoną czekoladę i odstawiamy na 5 minut (nie mieszamy!). Po tym czasie całość mieszamy do momentu uzyskania gładkiej masy. Odstawiamy do wystygnięcia. Następnie każdą śliwkę obtaczamy w ganaszu: na łyżkę nabieramy ganasz, kładziemy śliwkę i za pomocą drugiej łyżki przykrywamy kolejną warstwą ganaszu. Tak przygotowane śliwki wkładamy do lodówki. Kiedy ganasz stężeje, za pomocą patyczka do szaszłyków każdą śliwkę zanurzamy w polewie czekoladowej. Wykładamy na papier do pieczenia lub kratkę, aby czekolada zastygła.

INNA WERSJA ŚLIWEK W CZEKOLADZIE

Śliwki możesz nadziać również marcepanem. Jeśli masz ochotę na wersję bezalkoholową, rum zastąp mocną herbatą lub kawą. Teraz nie pozostaje już nic innego, jak rozkoszować się ich wyjątkowym smakiem. Smacznego!

Trwa ładowanie komentarzy

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!

Obserwuj nas

  • YouTube
  • Facebook
  • Pinterest
  • Instagram