Chleb nie tylko na kanapkę

Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!


Chleb gości codziennie niemal w każdym domu. To jeden z najbardziej popularnych artykułów spożywczych i ciężko znaleźć osobę, która nie znałaby jego smaku. Mimo to używamy go w kuchni raczej z niewielką dozą kreatywności – najczęściej kończy w postaci prostych kanapek jedzonych na śniadanie lub zabieranych do pracy na lunch. Tymczasem bochenek chleba kryje w sobie ogromny potencjał! Poznajcie kilka sposobów na jego wykorzystanie podczas przygotowywania posiłków.

Na chrupko

Tosty to drugi po kanapkach, najpopularniejszy sposób wykorzystania pieczywa. Można je jednak zjadać nie tylko w formie zgrillowanej kanapki – drobno pokrojony miąższ chleba uprażony na patelni lub opieczony w piekarniku będzie doskonałym dodatkiem do zup lub sałatek.

Do zagęszczania zup

Czy wiedzieliście, że miąższ chleba stanowi doskonały środek do zagęszczania zup kremów? Wystarczy dodać do zupy kromkę chleba pozbawioną skórki, pozwolić jej nasiąknąć, a następnie zmiksować wraz z resztą składników. Zupa stanie się gęsta i kremowa, a chleb nie wpłynie znacznie na jej smak.

Do serwowania dań

Wydrążony bochenek niewielkiego chleba, czyli chrupiąca skórka pozbawiona miąższu, stanowi efektowne i praktyczne naczynie do serwowania gęstych zup, gulaszów lub potrawek. Jeśli kogoś nie nasyci serwowane w nim danie, może uzupełnić posiłek, zjadając nasiąkniętą sosem miseczkę z chleba. To świetna porada dla wszystkich, którzy mają dość… zmywania naczyń.

Do sałatek

Panzanella to rodzaj włoskiej sałatki. Jednym z głównych jej składników jest czerstwy chleb, który pod wpływem dressingu oraz soku z warzyw mięknie i wzbogaca jej smak. Dzięki temu prosta sałatka z warzyw zamienia się w sycące danie, doskonałe na drugie śniadanie.

Zapieczone

Zapiekanki z makaronu lub ziemniaków cieszą się ogromnym powodzeniem. Mało kto jednak pamięta, że równie smaczne są zapiekanki, których główny składnik stanowi chleb. Takie zapiekanki można przygotować zarówno na słodko, jak i na słono, a w każdej wersji smakują doskonale!

Trwa ładowanie komentarzy

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!