Hiszpania

Sol&Mar

Z Kulinarnym Biurem Podróży zwiedzisz całą Hiszpanię i poznasz jej najciekawsze smaki od kuchni! Zainteresowanych zapraszamy do sklepów Lidl na wyjątkowy tydzień kuchni Hiszpanii i Portugalii. Zacznijmy od kraju Cervantesa i razem wybierzmy się w wyjątkową podróż w rytmach flamenco! Uwaga – oferta ważna przez jeden tydzień!

Wyjątkowy tydzień kuchni Hiszpanii i Portugalii

Podróż przez smaki kuchni hiszpańskiej chyba najlepiej zacząć od paelli. Jak mało które danie oddaje ona prawdziwy charakter kraju, z którego pochodzi – czyli różnorodność i łączenie przeciwieństw. W podróży przez Hiszpanię znaleźć możemy równiny i góry, plaże i kamieniste klify, pustynie, bujne lasy i pastwiska. Analogicznie, w tym jednogarnkowym daniu możemy znaleźć wyśmienite mięsa, świeże warzywa, ryż, owoce morza i całą gamę aromatycznych przypraw. Jedzenie paelli to jak wysmakowana podróż po regionach Hiszpanii – z kucharzem w roli przewodnika nadającego kulinarnej opowieści swój własny, lokalny sznyt.

hiszpańska paela z kurczakiem

Kolejny, obowiązkowy przystanek to pochodzące z pasterskich regionów w głębi kraju wykwintne szynki serrano czy ostre kiełbasy chorizo.

Wyjątkowy tydzień kuchni Hiszpanii i Portugalii

Jednak dla prawdziwego Hiszpana nie ma to jak pyszne, a mocno w Polsce niedoceniane, hiszpańskie sery. Jest ich tutaj podobno ponad 100 odmian zachwycających swą różnorodnością. Wytwarza się je z mleka krowiego, koziego i owczego, w niektórych odmianach łącząc rodzaje mleka. A gdy dodamy różnorodność klimatów, tradycji, pastwisk i przepisów, otrzymamy wielką obfitość smaków, z których każdy wybierze coś dla siebie.

Wyjątkowy tydzień kuchni Hiszpanii i Portugalii

W kulinarnej podróży koniecznie trzeba też zahaczyć o hiszpańskie wybrzeże, by zasmakować marisco, jak nazywane są tu wszelkie owoce morza. Znajdujące się wśród nich krewetki, kałamarnice czy kraby to tylko mała cząstka całej plejady pyszności, które można wyłowić z głębin.

Wyjątkowy tydzień kuchni Hiszpanii i Portugalii

Jadąc (jedząc?) dalej docieramy do prawdziwego bogactwa kraju – oliwek. Rośnie tu trzysta milionów drzewek oliwnych. Nic dziwnego, że Hiszpania jest oliwną potęgą!

Choć my często dzielimy oliwki jedynie na czarne i zielone (te drugie stanowią 60% wszystkich zbiorów), to tak naprawdę jest ich w Hiszpanii ponad 260 odmian - niektóre słodkie, inne łagodne, a jeszcze inne mające lekko gorzkawy posmak.

Wyjątkowy tydzień kuchni Hiszpanii i Portugalii

A jeśli zamiast długiej kulinarnej podróży macie ochotę jedynie na mały wypad, idealna będzie typowa hiszpańska tortilla – omlet z jajek, ziemniaków i waszych ulubionych dodatków. Można też wybrać tapas – czyli typową hiszpańską przekąskę.

Tak czy owak Hiszpania powita Was smakami, których z pewnością długo nie zapomnicie, i do których z radością będziecie wracać. Zatem: szerokiej drogi, a raczej… smacznego!

Poznaj Hiszpanię i Portugalię w jeden tydzień w sklepach Lidl!

Trwa ładowanie komentarzy

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!

Obserwuj nas

  • YouTube
  • Facebook
  • Pinterest
  • Instagram