Niezbędnik sushi

Różne rodzaje sushi różnią się między sobą, ale do przyrządzenia każdego potrzebujemy kilku podstawowych, prostych składników.

Są to:

  • arkusze nori (rodzaj jadalnych wodorostów, używanych do przygotowania sushi)
  • ryż do sushi – specjalny rodzaj ryżu, o krótkich ziarnach
  • ocet ryżowy – można go ewentualnie zastąpić delikatnym octem jabłkowym
  • mata bambusowa – do zwijania sushi; jeśli jej nie mamy, możemy ją z powodzeniem zastąpić folią spożywczą lub aluminiową, a nawet lnianą ściereczką

Do gotowego już sushi warto podać także dodatki smakowe:

  • marynowany imbir
  • pasta wasabi
  • sos sojowy

Wszystko o sushi

Trwa ładowanie komentarzy

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!

Obserwuj nas

  • YouTube
  • Facebook
  • Pinterest
  • Instagram