Woda w diecie – dlaczego jest ważna?

Woda stanowi podstawę wszystkich procesów życiowych, które przebiegają w organizmie. Wchodzi w skład wszystkich komórek i tkanek, umożliwia przemieszczanie rozpuszczalnych w wodzie składników odżywczych i produktów przemiany materii, chroni organizm przed przegrzaniem, a dzięki swej nieściśliwości zabezpiecza organy przed uszkodzeniem. To tylko kilka przykładów, jak niezbędna jest nam woda.

Organizm człowieka nie potrafi magazynować większej ilości wody, dlatego konieczne jest jej systematyczne dostarczanie. Jeśli tego nie robimy, grozi nam odwodnienie. U dzieci jego skutki mogą pojawić się szczególnie szybko. Pierwsze oznaki to ogólne osłabienie, później następują problemy z koncentracją, bóle głowy, drażliwość, senność, następnie zaburzenia funkcji termoregulacyjnych. Odwodnienie przekraczające 15-20% masy ciała zagraża życiu.

Ile wody dziennie pić?

Wszystko zależy od wieku, płci, aktywności fizycznej, stanu fizjologicznego, stanu zdrowia, temperatury otoczenia, a nawet od składu naszej codziennej diety. Generalnie zapotrzebowanie na wodę u ludzi zdrowych rośnie wraz z wiekiem, a także gdy temperatura otoczenia jest wyższa lub kiedy jesteśmy bardziej aktywni ruchowo.

Wystarczające spożycie wody (z napojów i produktów spożywczych) waha się od 0,7 litra/dobę u niemowląt do 2,5 litra/dobę u osób dorosłych.

Ile powinno pić dziecko?

Eksperci oszacowali, że ilość płynów wypijanych w ciągu dnia przez dzieci i młodzież umiarkowanie aktywne fizycznie, w umiarkowanej temperaturze powinna wynosić:

  • 0,8-1 litra/dobę u niemowląt 6-12 miesięcy,
  • 1-1,4 litra/dobę u dzieci (do 9 r.ż.),
  • 1,5-2 litrów/dobę u młodzieży (od 10 r.ż.).

Przy większej aktywności ruchowej i w wyższej temperaturze otoczenia rekomendowane jest większe spożycie płynów.

Czy noworodek może pić wodę?

W pierwszym półroczu życia dziecka karmionego piersią zasadniczo nie ma potrzeby podawania mu żadnych dodatkowych płynów. Jeśli jednak maluszek jest karmiony sztucznie – wszystko zależy od oceny jego stanu. Oceny takiej dokonuje pediatra i to on decyduje, czy dopajanie wodą będzie konieczne.

Od kiedy podawać dziecku wodę?

Odpowiedniej jakości czystą wodę można podawać niemowlętom po 6 miesiącu życia, a w przypadku dzieci karmionych mlekiem modyfikowanym nawet wcześniej, jeśli takie jest wskazanie pediatry.

Jaką wodę podawać niemowlakowi, a jaką starszym dzieciom?

Woda zalecana niemowlętom to woda źródlana lub naturalna woda mineralna niskozmineralizowana (poniżej 500 mg składników mineralnych/litr wody), niskosodowa (poniżej 20 mg sodu/litr), niskosiarczanowa (poniżej 20 mg siarczanów/litr), niegazowana. Najlepiej używać wody przegotowanej.

Dzieciom po 1 roku życia można podawać także wody mineralne średniozmineralizowane (do 1500 mg składników mineralnych/litr), niskosodowe.

Co oprócz wody?

Woda powinna stanowić największą część płynów spożywanych w ciągu dnia. Inne napoje, które można zaoferować dziecku, to herbatki owocowe i ziołowe, mleko i fermentowane napoje mleczne, słaba herbata, kompoty owocowe – niedosładzane lub z jak najmniejszą ilością cukru.

Soki w diecie dzieci

Mimo że soki są atrakcyjną i wartościową pod względem odżywczym grupą produktów, nie należy ich pić bez ograniczeń. Zgodnie z zasadami zdrowego żywienia u dzieci od 4 r.ż. i młodzieży tylko jedną z minimum 5 porcji owoców i warzyw spożywanych w ciągu dnia można zastąpić szklanką soku owocowego, warzywnego lub owocowo-warzywnego.

Nieco inaczej jest u młodszych dzieci. Zgodnie z aktualnymi zaleceniami polskich i światowych ekspertów dzieci od najmłodszych lat należy przyzwyczajać do jedzenia całych owoców, a nie do picia soków owocowych. Dlatego do ukończenia pierwszego roku życia soki owocowe nie powinny być wprowadzane do codziennej diety. U małych dzieci (1-3 lata) sok 100%, najlepiej przecierowy jako element urozmaicenia codziennego jadłospisu, można wprowadzić w ilości do 125 ml/dobę. Soku nie należy podawać dziecku przed snem i w nocy.

 

- Jarosz M., Rychlik E., Szponar L. i wsp., Woda i elektrolity, [w:] Normy żywienia dla populacji Polski (red. nauk. M. Jarosz), Instytut Żywności i Żywienia, Warszawa 2017, s. 238-260.

- Institute of Medicine (US), Dietary Reference Intakes for water, potassium, sodium, chloride, and sulfate, National Academies Press, Washington DC 2005.

- EFSA Panel on Dietetic Produckts, Nutrition and Allergies (NDA), Scientific opinion on dietary reference values for water, EFASA Journal, 2010, 8, 3, 1459.

- Brzozowska A., Woda, [w:] Żywienie człowieka. Podstawy nauki o żywieniu (red. J. Gawęcki), Wyd. Nauk. PWN, Warszawa 2012, s. 255-263.

- Kunachowicz H., Przygoda B., Nadolna I. i wsp., Tabele składu i wartości odżywczej żywności, Wyd. Lek. PZWL, Warszawa 2017.

- Szajewska H., Wprowadzanie pokarmów uzupełniających, [w:] Żywienie i leczenie  żywieniowe dzieci i młodzieży (red. H. Szajewska, A. Horvath), „Medycyna Praktyczna”, Kraków 2017, s. 46-50.

- Wolnicka K., Taraszewska A., Żywienie niemowląt, dzieci i młodzieży, [w:] Medycyna stylu życia (red. D. Śliż, A. Mamcarz), Wyd. Lek. PZWL, Warszawa 2018, s. 415-433.

- Heyman M.B., Abrams S.A., AAP Section on Gastroenterology, Hepatology and Nutrition, AAP Committee on Nutrition, Pediatrics, Fruit juice in infants, children and adolescents: current recommendations, 2017, 139(6): e20170967.

- Szajewska H., Horvath A. (red.): Poradnik żywienia niemowląt. Krok po kroku od narodzin do pierwszych urodzin, „Medycyna Praktyczna”, Kraków 2014.

- Stanowisko NIZP-PZH w sprawie oceny jakości wody udostępnianej systemem wodociągów oraz wody butelkowanej, http://starastrona.pzh.gov.pl/wp-content/uploads/2015/06/Stanowisko-NIZP-PZH_woda.pdf.

 

 

Trwa ładowanie komentarzy

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!

Obserwuj nas

  • YouTube
  • Facebook
  • Pinterest
  • Instagram