zobacz film

Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!


Popcorn, który możemy kupić w sklepie, to przede wszystkim szybka przekąska. Jego przygotowanie nie zajmuje dużo czasu i nie jest skomplikowane, dlatego często znajduje się w naszych kuchennych szafkach. Nie wszyscy jednak wiedzą, że smak takiego popcornu można dodatkowo urozmaicić! Jak to zrobić? Wystarczy dodać do niego odpowiednie składniki: syrop klonowy, sól morską, orzechy – w zależności od tego, czy wolicie wersję słodką czy nieco bardziej słoną. Obejrzyjcie trik DG i przekonajcie się, jakie to proste!

 

Popcorn na słodko

  • prażone ziarna kukurydzy – 125 g
  • syrop klonowy – 60 ml
  • orzechy włoskie, drobno posiekane – 60 g
  • masło (lub olej) – 1 łyżka

Popcorn przygotowujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Orzechy drobno siekamy i podprażamy na suchej patelni. Dodajemy syrop klonowy. Dobrze mieszamy. Całość mieszamy z popcornem i pozostawiamy do ostygnięcia.

Popcorn na słono

  • prażone ziarna kukurydzy – 125 g
  • niesolone masło – 180 g
  • cukier brązowy – 250 g
  • sól morska – 0,5 łyżeczki
  • soda oczyszczona – 0,5 łyżeczki

Popcorn przygotowujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu. W garnku roztapiamy masło, dodajemy cukier i czekamy, aż się rozpuści. Kiedy karmel zacznie się gotować, dodajemy sól i sodę – mieszamy. Karmel mieszamy z popcornem i pozostawiamy do ostygnięcia.

Trwa ładowanie komentarzy

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!