Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Lato nieuchronnie zmierza ku końcowi, ale ani na moment nie musimy żegnać się ze smakami, które kojarzą nam się z wakacjami, słońcem i piaszczystymi plażami południa Europy. Bardzo słodkie bałkańskie desery to skuteczny sposób na przywołanie pozytywnych, letnich wspomnień.
Dzisiaj nasz cukiernik Paweł Małecki zachęca do przygotowania wyjątkowego deseru pochodzącego z Grecji. Tym razem będzie to tradycyjna karidopita, czyli aromatyczne ciasto orzechowe nasączone ponczem pomarańczowym. Mistrz cukiernictwa zaproponował połączenie tego wypieku z jogurtowym kremem. Jeśli masz ochotę spróbować połączenia intensywnych w smaku orzechów włoskich, pachnących goździków, cynamonu i skórki pomarańczowej, to zarezerwuj godzinę i przygotuj kilka prostych składników. Zaczynamy?
Przenieś się do słonecznej Grecji i spróbuj intensywnie orzechowego ciasta z ponczem pomarańczowym i kremem.
Karidopita, czyli greckie ciasto orzechowe z kremem jogurtowym
Przepisy sylwestrowe i na święta 2025
- Ciasto Malinowa Chmurka – przepis bez pieczenia
- Sałatka Cezar z kurczakiem na dwa sposoby
- Pinsa – przepis na lżejszą kuzynkę pizzy
- Bardzo puszysty sernik z wiaderka
- Lasagne. Przepis, który zawsze wychodzi
- Przekąski sylwestrowe
- Barszcz czerwony z ziemniakami
- Pistacjowy sernik baskijski
- Makówki śląskie
- Guacamole
- Kutia
- Rolada serowa — z kurczakiem i pieczarkami
- Najlepsza sałatka z tortellini
- Sernik pistacjowy
- Pieczona ryba po grecku
- Polędwiczki wieprzowe w sosie własnym
- Mini burgery
- Świąteczne pierniczki
- Paszteciki z ciasta francuskiego z kapustą i grzybami
- Spaghetti carbonara

Trwa ładowanie komentarzy