Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Tapas to rodzaj niewielkich przekąsek, które serwuje się w hiszpańskich restauracjach i barach. Ich pochodzenie związane jest ze zwyczajem Hiszpanów, którzy pijąc wino, przykrywali kieliszek plasterkiem suchej kiełbasy, by chronić jego zawartość przed muszkami. Samo słowo „tapas” oznacza przykrywkę bądź wieczko. Z czasem kiełbasę zaczęto łączyć z pieczywem i innymi dodatkami, tworząc smaczne przekąski.
Najpopularniejsze tapas
Dziś tapas to jeden z najsłynniejszych hiszpańskich specjałów. Przekąski komponuje się z najrozmaitszych składników i serwuje w różnych formach zarówno na ciepło, jak i na zimno. Do najpopularniejszych tapas zalicza się: patatas bravas (smażone ziemniaki), owoce morza, plastry chorizo, hiszpańskie sery, oliwki, kawałki pieczywa z dodatkami, tortille ziemniaczane.
Element kultury
Tapas stanowią dodatek do wina, piwa lub innego napoju. Są tak popularne, że stały się elementem hiszpańskiej kultury. To pretekst do spotkań z przyjaciółmi i wyjścia do baru. Tapas spożywa się wspólnie, dzieląc się przekąskami w gronie znajomych.
Przepisy sylwestrowe i na święta 2025
- Burek ze szpinakiem
- Barszcz czerwony z ziemniakami
- Lasagne. Przepis, który zawsze wychodzi
- Pulpety w sosie pomidorowym
- Paszteciki z ciasta francuskiego z kapustą i grzybami
- Guacamole
- Jajka na miękko
- Pierniki
- Łazanki
- Kutia
- Najlepsza sałatka z tortellini
- Piernik świąteczny
- Ryba po japońsku
- Ciasto Malinowa Chmurka – przepis bez pieczenia
- Paszteciki z pieczarkami drożdżowe
- Sałatka Cezar z kurczakiem na dwa sposoby
- Ciasto na pierogi
- Ryba z piekarnika
- Rolada serowa — z kurczakiem i pieczarkami
- Śledź w oleju
Trwa ładowanie komentarzy